Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Tatrách už 4. deň záchranári pokračujú v oslobodzovaní dvoch jaskyniarov. Zatiaľ neúspešne
Zdielať na

V Tatrách už 4. deň záchranári pokračujú v oslobodzovaní dvoch jaskyniarov. Zatiaľ neúspešne

VYSOKÉ TATRY / Vo Vysokých Tatrách pokračuje dramatická pátracia a záchranná akcia po dvoch jaskyniaroch. Záchranári boli presvedčení, že sa im k mužom podarí dostať. V jaskyni je pritom veľmi nízka teplota a odborníci už otvorene hovoria o tom, že šance na prežitie dvojice sú mizivé.

"Práca je veľmi nebezpečná a náročná. Pozrite sa na tieto fotky, tu sú napríklad nohy nášho záchranára a tu je otvor, ktorým sa musí dostať," vraví náčelník TOPR Jan Krzystof. 

Záchranári sa aj v priebehu stredy pokúšali dostať k dvojici uväznených mužov. Na to, aby sa cez úzke steny jaskyne mohli vôbec dostať potrebovali výbušniny. Záchrannú akciu skomplikovalo aj veľmi zlé počasie, ktoré neumožňovalo let vrtuľníkom. "Tie odstrely v jaskyni robíme s veľmi veľkým rizikom. Dnes som rozprával aj so slovenskými záchranármi a aj oni tvrdia, že ide o ohromné riziko a musíme s ním počítať," dodáva Krzystof. 

"Toto je extrémny speleoalpinizmus, by som to nazval, čiže také extrémne bádanie, lebo vlastne tlačiť sa do takýchto úzkych priestorov je veľmi rizikové," tvrdí slovenský horský záchranár Peter Nemec. 

"Zdá sa nám, že sme už veľmi blízko tých mužov, doslova hovoríme o niekoľkých metroch," vraví banský záchranár. Pri pátraní pomáhali poľským kolegom aj slovenskí záchranári a pyrotechnici. Tí po dohode s Poliakmi odišli domov. "V dnešný deň sa všetci záchranári vrátili na Slovensko, kde budú samozrejme v pohotovosti, pokiaľ sa situácia v Poľsku nevyjasní. Poľské kapacity zatiaľ stačia," dodal riaditeľ horskej záchrannej služby Jozef Janiga. 

"Ak vonku klesne teplota aj na +5 stupňov, teplota tela môže klesnúť na 27 stupňov, čo je už veľmi závažný stav pre organizmus. Najviac je ohrozené srdce a životne dôležité orgány," vysvetľuje lekárka Eva Bérešová. 

"Sú tam už veľmi dlhý čas, pri teplote 4 stupňov a je veľmi veľké riziko hlbokej hypotermie s veľmi veľkou pravdepodobnosťou smrti," priznal Krzystof. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy