Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pellegrini vyvrátil, že by si balil veci a odchádzal zo Smeru-SD. Podmienky si neurčujem, tvrdí
Zdielať na

Pellegrini vyvrátil, že by si balil veci a odchádzal zo Smeru-SD. Podmienky si neurčujem, tvrdí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda strany Smer-SD Robert Fico na tlačovej konferencii k návrhu zákona o novom spôsobe rátania minimálnej mzdy povedal, že kandidátku strany Smer-SD ešte nerieši, no ak premiér Pellegrini bude chcieť byť jej súčasťou, bude ňou. Dohady o rozporoch medzi ním a premiérom nekomentoval, no dodal, že spolu niekoľkokrát telefonovali, aby spoločne koordinovali postupy.

Robert Fico na otázku TV JOJ ohľadom sporu medzi ním a Petrom Pellegrinim, ktorý má ovplyvňovať aj Pellegriniho miesto na kandidátke Smeru-SD uviedol: "My sa v Smere-SD kandidátkou nezaoberáme. Nominačnú právomoc má predseda strany. Predseda strany pripraví návrh kandidátky, a tá sa schvaľuje v predsedníctve. Všetko vopred konzultujem s členmi. Dnes ráno som mal tri telefonáty s premiérom, kde sme spolu koordinovali postupy, aj ohľadom stratifikácie nemocníc," povedal Fico s tým, že Petra Pellegriniho ako predsedu vlády rešpektuje.

Každý člen Smeru-SD, ktorý zastáva významnú funkciu, má dôveru strany, inak by nebol vo významnej funkcii, povedal Fico a zároveň dodal, že ak Pellegrini bude chcieť byť na kandidátke, tak na nej bude. "Ku kandidátke sa ale nechcem vyjadrovať, no postavíme sa k tomu tak, aby sme piatykrát opäť vyhrali voľby," povedal Fico. Dohady o rozporoch medzi ním a Pellegrinim ale nepotvrdil ani nevyvrátil. 

Pellegrini koniec v Smere-SD nepotvrdil

Premiér Peter Pellegrini na tlačovej konferencii po rokovaní vlády uviedol, že fámy o tom, že je na 80 percent rozhodnutý opustiť politickú stranu Smer-SD nie sú založené na pravde. "Som podpredsedom strany Smer- SD, začínal som v nej v roku 2000 a je mojou povinnosťou, aby strana, ktorá stojí za budovaním sociálneho štátu naďalej dokazovala dobré výsledky. S predsedom strany budeme pracovať na tom, aby sme našli konsenzus. Budem robiť všetko preto, aby som Slovenskú republiku úspešne doviedol k parlamentným voľbám," povedal Pellegrini. 

Premiér vylúčil, že by si určoval podmienky predsedovi Smeru-SD Ficovi o tom, kto má alebo nemá byť na kandidátke, aby na nej bolo aj jeho meno. Pellegrini tiež vylúčil, že by sa rozprával s Tomášom Druckerom o svojej možnej politickej budúcnosti v jeho pripravovanom projekte. 

"Ministerke zdravotníctva som jasne povedal ako predseda strany, že takáto vec si vyžaduje širšiu politickú," uviedol na adresu sporu medzi ním a ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou. Dodal, že ohľadom stratifikácie má s premiérom Pellegrinim rovnaký názor v tom, že takéto rozhodnutie si žiada celospoločenskú dohodu. 

Stredajšiemu rokovaniu vlády bude zrejme dominovať otázka, čo sa stane so stratifikáciou nemocníc. Práve pre neistotu, ako dopadne najväčšia reforma v zdravotníctve za posledné roky, visí vo vzduchu otázka, či podá ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská demisiu. Smer-SD totiž chce, aby reformu predložila ako ústavný zákon, ministerka to však odmieta.

Pozrite si tlačovú konferenciu, na ktorej sa Robert Fico k dotazovaným veciam vyjadril. 

Súvisiace články