Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Stratifikacia nemocníc neprešla. Vláda návrh neodobrila
Zdielať na

Stratifikacia nemocníc neprešla. Vláda návrh neodobrila

BRATISLAVA / Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská aj napriek ostrému odkazu od Roberta Fica predložila na vládu stratifikáciu nemocníc. Vláda neodobrila návrh, ktorý sa týkal reformy slovenských nemocníc.

Premiér Peter Pellegrini po rokovaní vlády zdôraznil potrebu reformy a zmeny v zdravotníctve. Myslí si ale, že podľa neho je na to potrebný celospolčenský a celopolitický konsenzus. "Prijali sme nasledovné. 27. septembra na rokovaniach národnej rady predložíme zákony o reforme zdravotníctva. Dnes bol zákon schválený bez častí, ktoré hovoria o reforme zdravotníctva. Vyňali sme z neho veci týkajúce sa reformy. Tým sa vytvára priestor, aby ministerka využila mesiac na to, aby sa stretla s predstaviteľmi politických strán, spolu so svojím tímom im vysvetlila podstatu zmeny a pokúsila sa nájsť širší politický konsenzus, ktorý je na zavedenia takýchto zmien nevyhnutný. Je tu šanca, že by sa nám reforma mohla podariť spustiť. Pokúsim sa, aby prípadný nesúhlas neviedol k zrušeniu tej analytickej časti. V opačnom prípade bude reforma odložená a bude slovenské zdravotníctvo odovzdané len do rúk slovenských poisťovní, ktoré si môžu robiť čo chcú. Je to dvojsečná zraň, to si musíme uvedomiť. Dnes sme reformu zatiaľ neschválili a vytvorili sme priestor pre ministerku, aby získala všeobecný konsenzus," povedal Pellegrini s tým, že stratifikácia by mala trvať 10 rokov, pričom by začala v januári 2020 analytickou prácou odborníkov. Pellegrini zároveň dodal, že podľa neho by sme v prpade reformy zdravotníctva mali uvažovať racionálne a nie emóciami a nemalo by sa strašiť rušením nemocníc.

Kalavská uviedla, že stredajšie rozhodnutie je pre ňou nádejou, že projekt je naďalej živý a má nádej na schválenie. "Práve nástrojom stratifikácie by malo byť to, že štát povie, kde má byť nemocnica a obmedzí právomoci poisťovní. Je tu priestor preto, aby som presvedčila politických partnerov, zavolám si všetky parlamentné subjekty a budem sa im snažiť vysvetliť, čo je dobrá zmena. Ak by sa stratifikácia prijala ako reforma, každý, kto posunie túto zmenu ďalej súhlasí s tým, že naše zdravotníctvo nebude živelné, bude riadené a nebude na chvoste v poskytovaní zdravotnej starostlivosti," povedala ministerka zdravotníctva. 

Časť Zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá riešila reformu nemocníc, nebola schválená vládou na stredajšom rokovaní. 

Predseda politickej strany Smer-SD Robert Fico poslal v utorok ministerke zdravotníctva Andrei Kalavskej tvrdý odkaz pre reformu nemocníc. Podľa neho by v prípade neschválenia zákona mala zvážiť svoje ďalšie pôsobenie na svojom poste. Nie celkom rozumie zmene jej postoja.Podľa Fica zmenila Kalavská názor zrejme po rozhovore s niekým. Doslova povedal, že by mala menej počúvať Druckera. Akékoľvek rokovania s ním ale Kalavská v pondelok odmietla. Fico Kalavskej odkázal, že nemá rád, keď si s ním najprv niekto podá ruku a potom ju opľuje.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská odmietla predložiť stratifikáciu nemocníc ako ústavný zákon. Predseda strany Smer-SD Robert Fico jej preto odkázal, že on nepodporí ani len poslanecký zákon. Ministerka Kalavská pritom už v utorok, 1.8. pripustila, že stratifikácia nemusí mať podobu ústavného zákona.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy