Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
NAKA zasahovala v atómovej elektrárni Mochovce
Zdielať na

NAKA zasahovala v atómovej elektrárni Mochovce

MOCHOVCE / Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru (NAKA) zasahovala v areáli atómovej elektrárne Mochovce. Podľa informácií agentúry SITA sa policajná razia mala týkať jedného z dodávateľov dostavby nových mochoveckých jadrových blokov, talianskej spoločnosti Solesi.

Slovenské elektrárne (SE) potvrdili policajnú akciu v areáli Atómovej elektrárne Mochovce. "Môžem potvrdiť, že u jednej z dodávateľských firiem, ktorá má svoje kancelárie v areáli Mochoviec, prebehla razia NAKA. Táto akcia sa netýka Slovenských elektrární, ale obchodného sporu medzi jedným z dodávateľov Slovenských elektrární a jeho subdodávateľom,“ uviedol manažér externých vzťahov a komunikácie SE Miroslav Šarišský.

​Slovenské elektrárne si podľa neho plnia všetky svoje záväzky voči dodávateľom riadne a načas. "Spory medzi dodávateľmi a subdodávateľmi nekomentujeme. Na ich riešenie slúžia najmä mechanizmy dohodnuté vo vzájomných zmluvách dodávateľov a subdodávateľov a možnosti existujúce v slovenskom právnom poriadku,“ konštatoval Šarišský.

"Dnes špecializovaný tím národnej kriminálnej agentúry, známy ako „tím Elektro" zasahoval v areáli jadrovej elektrárne Mochovce aj v Bratislave. Išlo o policajnú akciu „Dlžník" s cieľom zaistiť účtovné doklady súvisiace s činnosťou jedného z dodávateľov dostavby 3. a 4. bloku," potvrdil pre TV JOJ hovorca policajného prezídia Michal Slivka s tým, že vo veci je začaté trestné stíhanie pre zločin zvýhodňovania veriteľa v súvislosti s nezaplatenými pohľadávkami za viac ako 2 milióny eur.

Ide o taliansku firmu, ktorá dlhuje za dodané práce nemalú čiastku svojim subdodávateľom. Okrem policajnej akcie v Mochovciach, mali policajti súčasne vykonať raziu aj v Bratislave. No keďže polícia stále preveruje viaceré podozrenia v súvislosti s dostavbou jadrových blokov, bližšiu lokalitu policajnej akcie nešpecifikuje. 

Problémovou dodávateľskou firmou, ktorá si údajne neplní svoje záväzky voči subdodávateľom má byť talianska firma Solesi. Podla udajov na internete by mala sídliť aj v hlavnom meste na Prešernovej ulici. No medzi firmami pri železných dverách schátralej budovy, jej meno nefiguruje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy