Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda schválila povinné zaočkovanie škôlkarov
Zdielať na

Vláda schválila povinné zaočkovanie škôlkarov

BRATISLAVA / Vláda v stredu schválila novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorá upravuje podmienky povinného očkovania pred deti v predškolskom veku. Do platnosti by mal zákon vstúpiť od 1. januára.

Na povinnom očkovaní detí v predškolskom veku sa zhodla tripartita ešte v júni. “Zákon stanovuje povinnosť zabezpečiť, aby do predškolského zariadenia bolo prijaté len dieťa, ktoré sa podrobilo povinnému pravidelnému očkovaniu zodpovedajúcemu veku dieťaťa podľa očkovacieho kalendára, alebo má potvrdenie od ošetrujúceho lekára, že je proti nákaze imúnne alebo nemôže byť očkované pre trvalú kontraindikáciu,” uvádza sa v dôvodovej správe.

Mala by sa tak zároveň zrušiť pokuta v prípade nezaočkovania dieťaťa. V opačnom prípade by išlo o dve súbežné sankcie. “Za jedno nedodržanie pravidiel nie je dobré, keď ste dvakrát perzekvovaný,” povedala Kalavská. Tým, že nezoberú dieťa do predškolského zariadenia, sa podľa ministerky zruší asi 300-eurová pokuta.

"Je potrebné kolektívy detí v predškolských zariadeniach v materských školách chrániť tým, aby tu bola vyžadovaná povinnosť zaočkovať deti," myslí si Milan Muška zo Združenia miest a obcí Slovenska. "Myslím si, že by sme mali čo najviac zvyšovať tú hranicu, kde by deti boli zaočkované pre vstup do materskej škôlky. Nemyslím si, že by to malo byť ako povinnosť, pre mňa je to také vydieranie rodičov," verí poslanec za SaS Branislav Gröhling. 

Pozrite si rozhovor s hygienikom o očkovaní: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy