Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Škôlky len pre zaočkované deti. Stopka pre nezaočkované deti by mala platiť od januára
Zdielať na

Škôlky len pre zaočkované deti. Stopka pre nezaočkované deti by mala platiť od januára

Tripartita sa dohodla na zákone, podľa ktorého do predškolských zariadení bez očkovania deti nepôjdu

BRATISLAVA / Aj na Slovensku od januára budú škôlky vyberať deti i podľa očkovacieho kalendára. Tripartita dnes odklepla zákon, podľa ktorého do predškolských zariadenia bez očkovania pôjdu len deti s potvrdením od lekára, že očkované byť nemohli. Ministerstvo zdravotníctva hovorí o kroku vpred. Mestá i obce upozorňujú na nedostatok v zákone.

Stopka pre nezaočkované deti by mala platiť od januára. No a platiť by to malo ako pre štátne, tak i súkromné zariadenia. "Deti, ktoré chcú ísť do predškolskej prípravy, budú musieť mať v plnom rozsahu splnený očkovací kalendár v danom roku, ako je očkovanie," objasňuje ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

"Je potrebné kolektívy detí v predškolských zariadeniach v materských školách chrániť tým, aby tu bola vyžadovaná povinnosť zaočkovať deti," myslí si Milan Muška zo Združenia miest a obcí Slovenska. "Myslím si, že by sme mali čo najviac zvyšovať tú hranicu, kde by deti boli zaočkované pre vstup do materskej škôlky. Nemyslím si, že by to malo byť ako povinnosť, pre mňa je to také vydieranie rodičov," verí poslanec za SaS Branislav Gröhling. 

Pokuta za neočkovanie sa ruší 

Takýto predpis zákona, ktorý platí i v niektorých okolitých krajinách, prinesie ďalšiu zmenu. Pokuta za neočkovanie dieťata, ktoré doteraz udeľovali úrady verejného zdravotníctva, sa zruší. Kontrola zaočkovanosti dieťaťa na mestách a obciach bude jednoduchá. "Deti do piatich rokov veku, tak tam je to jasné, tam sa vyžaduje očkovací preukaz, je to podmienkou prijatia dieťaťa," dodáva Muška. 

V kontroverzii sa tu ale nachádzajú dva zákony. Jeden o povinnom očkovaní pre deti, ktoré chcú ísť do štátnej škôlky so zákonom, ktorý je aktuálne na stole, o povinnej predškolskej dochádzke od piatich rokov. "Vyslovene tu ten konflikt je medzi dvoma návrhmi zákonov, ktoré prinášajú dve ministerstvá, mali by si to medzi sebou v prvom rade odkomunikovať," upozorňuje Gröhling. 

Otázniky nad tým, čo bude s deťmi od piatich rokov, by mohli v utorok vyriešiť poslanci. Diskutovať totiž budú o kontroverznom návrhu zákona, ktorý by povinnú predškolskú dochádzku zavádzal od piatich rokov. 

O téme sme sa rozprávali aj s hlavným hygienikom Slovenskej republiky Jánom Mikasom. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy