Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odborári začali rokovania so zamestnávateľmi s návrhom zvýšiť minimálnu mzdu na 635 eur
Zdielať na

Odborári začali rokovania so zamestnávateľmi s návrhom zvýšiť minimálnu mzdu na 635 eur

Predstavitelia zamestnávateľov, odborárov a členov vlády za jedným stolom

BRATISLAVA / Výška minimálnej mzdy, sprísnenie kontroly inštruktorov v autoškolách či správa o rodovej rovnosti. Aj to je časť z materiálov, ktoré má na stole Hospodárska a sociálna rada SR.

Zamestnávatelia, odborári a členovia vlády sa stretli na poslednej pred-prázdninovej schôdzi tripartity. Odborári a zamestnávatelia stále rokujú o výške minimálnej mzdy na Slovensku na rok 2020, k dohode zatiaľ nedospeli. "Rokovania prebiehajú, ďalšie by malo byť po 8. júli," uviedol viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR. Ako upozornil, čas na dohodu o novej sume najnižších hrubých zárobkov majú sociálni partneri do 15. júla. "Dovtedy je to viacmenej naša interná záležitosť a nemá význam tú tému nejakým spôsobom komunikovať," tvrdí Machunka.

Odborári začali rokovania so zamestnávateľmi s ich návrhom, aby sa najnižšie hrubé zárobky zvýšili zo súčasných 520 na 635 eur. Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter v druhej polovici februára uviedol, že vývoj ekonomiky na Slovensku a reálna potreba zvyšovania miezd velí k tomu, aby sa v budúcom roku minimálna mzda na Slovensku rapídne zvýšila. Ku konkrétnej výške minimálnej mzdy sa však odmietol vyjadriť. Ak by sa podľa neho zamestnávatelia s odborármi dohodli na sume minimálnej mzdy na rok 2020, vláda to bude rešpektovať. Ak sa tak však nestane, návrh na zvýšenie minimálnej mzdy na budúci rok predloží ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Sprísnené podmienky pre inštruktorov autoškôl

Medzi hlavné témy patrilo napríklad aj sprísnenie podmienok pre inštruktorov v autoškolách. Tento materiál predkladal minister dopravy s cieľom sprísnenia kontroly a zvýšenia kvality vzdelávania tých, ktorí vyučujú viesť motorové vozidlo. Na stole sú aj témy sociálnej politiky, rodovej rovnosti, otvorila sa však aj téma povinného očkovania detí. Rozprávajú sa o zákone, vďaka ktorému by do škôlok mohli nastúpiť len povinne zaočkované deti. 

Národná rada SR rozoberá témy júnovej schôdze, poslanci sú uprostred sto-bodového rokovania. Rieši sa napríklad otázka Európskej prokuratúry. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy