Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Silná búrka v Česku paralyzovala vlaky aj na Slovensku. Vlaky meškali viac ako päť hodín
Zdielať na

Silná búrka v Česku paralyzovala vlaky aj na Slovensku. Vlaky meškali viac ako päť hodín

PRAHA/BRATISLAVA / Búrky v Česku skomplikovali železničnú dopravu aj na Slovensku. Vlaky v smere do Košíc a do Prahy meškali päť hodín. Cestujúci museli vystúpiť v Poprade bez náhradného spoja, aby vlaky nemeškali ešte viac. Silná búrka zasiahla v noci Olomoucký kraj na hlavnom úseku Praha - Olomouc. Spadnutý strom poškodil trakčné vedenie, ktoré sa podarilo opraviť o desiatej hodine ráno.

Na železničnej stanici v Poprade nastúpili ľudia do svojho vlaku po takmer šesťhodinovom meškaní. Vážne problémy mali cestujúci z oboch smerov. Najprv tí, ktorí šli na smer Košice, oznámili im, že konečná je v Poprade. Žiadna náhradná doprava ich ale nečakala. "Povedali nám, že lístky neplatia, že si máme zaobstarať vlastný odvoz," uviedol jeden z cestujúcich.

Na pomoc od príbuzných alebo známych sa museli spoľahnúť aj tí, ktorí cestovali do Prahy. "Prišla mi sms, že to ide z Popradu a teraz ako som sa mala dostať z Prešova do Popradu za hodinu?" povedala jedna z cestujúcich. 

Majú nárok na kompenzáciu?

Cestujúci z meškajúcich vlakov majú nárok na kompenzáciu."Budeme im vracať sumu za cestovný lístok," povedal hovorca spoločnosti RegioJet Aleš Ondrůj. 

Takisto cestujúcim na úseku Košice - Poprad, ktorí si museli zabezpečovať vlastnú náhradnú dopravu budú preplatené cestovné náklady. "Situácia bola veľmi zložitá. Súprava, ktorá meškala do Košíc ide naspäť do Prahy. To meškanie bolo extrémne," povedal Ondrůj.

Niekoľkohodinové meškanie spôsobil padnutý strom, ktorý poškodil trakčné vedenie v Olomouckom kraji. "Hasiči a elektrikári pracovali tak, aby o pol siedmej bola obnovená doprava na druhej traťovej koľaji O desiatej hodine bola obnovená doprava na prvej koľaji," povedal hovorca správy Železničnej dopravy Marek Iliaš. 

Niekoľkohodinové meškanie zažili cestujúci aj počas minulého týždňa, keď meškali vlaky pre strhnuté troleje. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy