Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezidentka, ministri a poslanci. TV JOJ zisťovala ako prebiehajú ich dovolenky a kto im dovolenkové listy podpisuje
Zdielať na

Prezidentka, ministri a poslanci. TV JOJ zisťovala ako prebiehajú ich dovolenky a kto im dovolenkové listy podpisuje

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Keď ide bežný človek na dovolenku, musí na to dostať od zamestnávateľa papier. Kto ale podpisuje dovolenkové lístky ministrom, poslancom alebo prezidentke? Majú vôbec skúšobné obdobie ako bežný zamestnanec?

Napadlo vám, ako je možné, že prezidentka Zuzana Čaputová išla na dovolenku krátko po nastúpení do funkcie, takpovediac v skúšobnom období? Odpoveď je jednoduchá: žiadne skúšobné obdobie nemá, prezidentka totiž nie je v zamestnaneckom pomere. Na ústavných činiteľov, teda ani na hlavu štátu, sa v súvislosti s dovolenkou nevzťahujú ustanovenia Zákonníka práce. O tom, kedy odídu a koľko času strávia na dovolenke, rozhodujú ústavní činitelia sami.

"Pani prezidentka vykonáva svoju funkciu 24 hodín denne bez ohľadu na to, či je práve na dovolenke alebo nie. Je neustále informovaná o všetkých podstatných záležitostiach týkajúcich sa úradu, domácej aj zahraničnej politiky. Prezidentský úrad funguje v štandardnom režime," vyjadril sa hovorca prezidentky Martin Strižinec. 

Základný právny rámec u ministrov či premiéra tvoria Ústava SR, Kompetenčný zákon a zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR, ktoré však nehovoria o čerpaní dovolenky. "Predseda vlády Peter Pellegrini nemá klasickú dovolenku, na akú sú Slováci zvyknutí, že ide k moru, vypne si mobil a 2 týždne nekomunikuje. Dovolenku ako takú de facto nemá. Samozrejme chodí si aj on oddýchnuť na pár dní, ale vždy je k dispozícii telefonicky, a samozrejme keby bola situácia vážna, tak do niekoľkých hodín každý jeden deň vie prísť na územie SR, aj počas leta,"  uviedla Patrícia Macíková, hovorkyňa predsedu vlády. 

Podľa Ústavy SR národná rada zasadá stále. A aj keď to tak mnohokrát v poslaneckých ľaviciach nevyzerá, poslanci sú povinní zúčastňovať sa na schôdzach Národnej rady ako aj jej výborov, ktorých sú členmi. "Ak sa poslanec nemôže zúčastniť na rokovaní schôdzí národnej rady alebo jej výborov, je povinný sa vopred písomne ospravedlniť predsedovi národnej rady, alebo predsedovi výboru, a to s uvedením dôvodu a predpokladanej dĺžky svojej neúčasti,"  píše sa v tlačovom vyjadrení NR SR. 

Dovolenkové obmedzenia a pohotovosť sa týkajú aj blízkych spolupracovníkov ústavných činiteľov, ktorí sú v riadnom zamestnaneckom pomere. "Je určitý okruh ľudí, ktorí samozrejme musia prerušiť dovolenku presne vtedy, kedy pán premiér, a musíme sa vrátiť všetci späť na Slovensko,"  poznamenala Macíková, hovorkyňa predsedu vlády.  

Ako dovolenkovali politici minulý rok? Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy