Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Primátor Galanty odmietol podpísať vlastné odmeny. Dôvodom sú podmienky poslancov
Zdielať na

Primátor Galanty odmietol podpísať vlastné odmeny. Dôvodom sú podmienky poslancov

Google News Button Sledovať správy

GALANTA / Vlastné odmeny odmietol podpísať primátor Galanty, poslanci mu totiž pridali aj podmienky, za akých môžu byť vyplácané. Podľa odborníka na samosprávu ide o akési nezákonné podpísanie bianko šeku na všetky rozhodnutia zastupiteľstva. Predseda finančnej komisie tvrdí, že tak chceli vyriešiť problémy v meste.

"Ja som si myslel, že možno by sa mi už mohlo ujsť, ale nie takýmto spôsobom," tvrdí primátor Galanty Peter Paška. Finančná komisia v Galante rozdeľovala odmeny, merala ale dvojitým metrom. Odmeny, odobrené poslancami v prípade hlavného kontrolóra, potvrdili doterajšiu výšku bez pridaných podmienok, primátor k nim dostal zaujímavý bonus. "Mala to byť odmena vo výške 20% jeho platu v prípade, ak splní určité podmienky, myslím, že to bolo korektné," myslí si predseda finančnej komisie MsZ Peter Závodský. "Prvá podmienka bola nevykonateľná, druhá podmienka nezákonná," argumentuje primátor Paška. 

"Nejakú odmenu chceme dať ale musíme mať dva najväčšie problémy vyriešené – prvým problémom je Galandia, druhým je, že keď sú platné uznesenia, majú sa vykonať," upozorňuje Peter Závodský. "Primátor nie je zo zákona povinný plniť všetky uznesenia, v konečnom dôsledku už na to v minulosti niekoľko primátorov doplatilo, že boli odsúdení," podotýka primátor. Peter Paška sedí na primátorskej stoličke už 5-ty rok bez odmien. "Ja to v tejto chvíli ja to chápem aj ako výsmech mojej práce. Keď má byť niekto odmeňovaný, nech je odmeňovaný a nie, že si niekto kladie nevykonateľné podmienky," odpovedá Paška. 

Problematické wellnes centrum 

Takou je podľa primátora prvá podmienka - otvorenie problematického wellnes centra do konca roka. Aj keď v opačnom prípade hrozí, že mesto bude musieť vracať eurofondy. "Galandia v Galante už dávno mohla byť otvorená, ale my sme sa 3 roky hádali s poslancami," približuje Paška. "Chceli sme korektným spôsobom apelovať na vedenie mesta a konkrétne na primátora, aby sa s veľmi ošemetnými otázkami nášho mesta zaoberal viac ako sa zaoberá doteraz," hovorí mestský poslanec Peter Kolek. 

"V takomto prípade by poslanci mali záujem urobiť to, aby za tým navýšením platu sa skrýval akýsi bianko šek a primátor by automaticky podpisoval všetko to, čo oni chcú, bez ohľadu na ekonomické či sociálne dopady," objasňuje Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS. Tajomník rady expertov ZMOS-u zdôraznil, že to vyvoláva podozrenie z akejsi skrytej korupcie. "Ja som odmietol zhruba 600 eur mesačne. Vydieraním by som to nenazval, ale naozaj snaha dosiahnuť, aby primátor slúžil poslancom," verí Paška. 

Exprimátor Tisovca sa priznal k uplácaniu rozhodcu na futbale. Súd rozhodol o jeho treste: 

Súvisiace články