Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pellegrini si s Čaputovou vie predstaviť bezproblémovú spoluprácu. Nevylúčil ani záujem o post šéfa Smeru-SD
Zdielať na

Pellegrini si s Čaputovou vie predstaviť bezproblémovú spoluprácu. Nevylúčil ani záujem o post šéfa Smeru-SD

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini nevylúčil záujem o post šéfa Smeru. Okrem iného víta aj snahu o spoluprácu najvyšších činiteľov do budúcna.

Predseda vlády a novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová sa na častejších stretnutiach zhodli v relácii Na telo televízie Markíza. Raz obed na Úrade vlády, inokedy raňajky v Prezidentskom paláci. Takto si predstavuje stretnutia pre prospešnú spoluprácu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou premiér Peter Pellegrini. Ako obaja tvrdia - pre blaho Slovenska. "Ja si veľmi želám, aby sme pri zahraničnej politike spolu koordinovali naše aktivity, pretože môžeme spolu pôsobiť veľmi synergicky. A pevne verím, že aj doma sa nám bude dariť riešiť veci," uviedol Peter Pellegrini, predseda vlády SR. "Možno máme rôzne pohľady na príčiny javov, ktorým čelíme na Slovensku, ale musíme ich zobrať na vedomie a pohnúť tuto krajinu najmä v otázke práva a spravodlivosti. A ja dúfam, že aj v týchto témach, ktoré sú citlivé, budeme mať vecný dialóg a budeme si nápomocní," povedala Zuzana Čaputová, novozvolená prezidentka SR.

​Chuť zmeniť veci na Slovensku k lepšiemu majú obaja i keď nemajú rovnaký postoj vo všetkom. Medializovanú cestu do Ruska k Putinovi, ktorú opozícia premiérovi vyčíta, budúca prezidentka rešpektuje. "Informácie, ktoré ja mám, sú také, že sa to týka ekonomickej konferencie, ekonomických záujmov SR, rozvíjať dobre ekonomické vzťahy s Ruskom je legitímny záujem, zároveň ale určite nie na úkor hodnôt Európskej únie, ktorej sme súčasťou," poznamenala Zuzana Čaputová.

V tom istom termíne, aký ponúkol ruský Kremeľ nášmu premiérovi, sa ale konajú aj oslavy 75. výročia vylodenia v Normandii, kde nebudú chýbať poprední predstavitelia svetovej politiky ako Angela Merkel, Donald Trump či anglická kráľovná. Naša hlava štátu tam ale nebude. "Nemáme problém s tým, aby premiér cestoval do Ruska , ale my tam budeme ako jediná krajina na urovni podpredsedu vlády čo je nepatričné," vyjadril sa Jaroslav Naď, bezpečnostný analytik, OĽaNO. "Vzhľadom na to, že pán prezident nechce ísť ani na summit Trojmoria, kde budú zas len všetci prezidenti Eurospkych krajín , nechce ísť ani na oslavy vylodenia v Normandii, tak som to musel hasiť aspoň účasťou vicepremiéra," obhajoval svoje rozhodnutie Peter Pellegrini. "Jedinú pozvánku na oslavy vylodenia spojencov v Normandii má v rukách premiér Peter Pellegrini. Pozvánku do Moskvy dostal až neskôr. Prezident Andrej Kiska ukončil oficiálne zahraničné cesty návštevou v Českej republike, ktorá bola minulý týždeň," oboznámila prostredníctvom stanoviska kancelária prezidenta Andreja Kisku. 

​Do Normandie tak nepôjde ani Kiska, ani Pellegrini, ale Richard Raši. Premiér sa v tom istom termíne stretne s premiérom Medvedevom a prezidentom Putinom. A to v čase, keď chce ruská duma schváliť zákon, že okupácia Československa bola oprávnená. Premiér ale verí, že tento návrh podporu v ruskej dume nenájde. Aj preto sa chystá do Ruska s ministrom diplomacie Lajčákom. Opozícia tvrdí, že termín stanovil Putin zámerne. "Naši, ako aj ruskí analytici sa zhodujú v tom, že tento termín bol daný zámerne," tvrdí Jaroslav Naď. "Mňa mrzí tato kolízia termínov, ale keby nám bol pán prezident Kiska pomohol, mohol tam byť on a nebol by vznikol žiadny problém. Len žiaľ, mne sa ťažko, a to pochopia občania, mení termín s prezidentom Putinom, to je asi úplne logické a zrejmé," povedal Pellegrini.

Premiér Peter Pellegrini sa v nedeľu vyjadril aj k napätej vnútrostraníckej situácii a možnej kandidatúre na post predsedu strany. "Či to budem ja alebo to bude terajší predseda alebo to bude nové meno, o tom je ešte predčasné hovoriť. Ja chcem najprv hovoriť o programe, chcem najprv vedieť aký smer budeme mať," dodal premiér. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy