Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zákaz plošných výrubov, investície do vojska či výmena veľvyslancov. Rokovania ministrov priniesli výsledky
Zdielať na

Zákaz plošných výrubov, investície do vojska či výmena veľvyslancov. Rokovania ministrov priniesli výsledky

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Program rokovania vlády Petra Pellegriniho je pomerne bohatý - ministri by mali prerokovať okolo 40 bodov.

Minuloťýždňové rokovanie bolo oveľa pokojnejšie a aj bodov bolo oveľa menej. V stredu mali ministri na pláne oveľa viac a aj dôležitosť bodov bola silnejšia. Prerokovávali návrhy zákonov, ktoré už budú smerovať na júnovú schôdzu do parlamentu. Medzi bodmi sa nachádza aj pasáž, ktorá sa týka výmeny našich veľvyslancov, čo býva tradične utajené pretože najprv musia získať agréman, aby ich tá dotyčná krajina odobrila, potom sa dozvieme ich mená, momentálne je adeptov 5 alebo 6.

Viacero návrhov dáva minister životného prostredia, viacero návrhov ministerstvo práce, potom je tam aj bod, ktorý sa týka návštevy Petra Pellegriniho v Rusku a rovnako sú tam veci aj od ministra hospodárstva a rovnako aj ministerstvo obrany predostrelo zásadné materiály.

Ministrovi Sólymosovi vláda odobrila aj novelu zákona o ochrane prírody. Okrem iného by v národných parkoch mala zakázať plošné výruby. "Zvýši sa tak ochrana prírody na viac ako 400 000 hektároch," informoval László Sólymos, minister životného prostredia. 

Väčšiu transparentnosť procesov, menej byrokracie a poplatkov, riešenie škôd spôsobovaných zverou na poľnohospodárskych plodinách či v lesníctve by mal priniesť nový zákon o poľovníctve. Návrh zákona pripravilo ministerstva pôdohospodárstva rozvoja vidieka SR (MPRV), v stredu ho schválila vláda. Návrh zákona sa zaoberá aj ochranou prírody a živočíchov a dotkne sa približne 60 tisícov držiteľov poľovných lístkov.

Vláda schválila aj Koncepciu manažmentu vojenského personálu Ozbrojených síl. Podľa ministra obrany sa zameriava na štátnu službu profesionálnych vojakov, doplňovanie ozbrojených síl, tvorbu záloh, či vzdelávanie. "Chceli by sme osloviť aj budúci personál, aby sme vzbudili záujem o službu v ozbrojených silách," povedal Peter Gajdoš, minister obrany. 

Národnostné menšiny zaznamenali posun v prijímaní strategických a koncepčných dokumentov či legislatívnych zmien, ktoré sa týkajú najmä ich postavenia a práv. Prijatie zákona o fonde na podporu kultúry národnostných menšín a jeho konštituovanie totiž posilnilo participáciu menšín na rozhodovaní o prideľovaní finančných prostriedkov na kultúru menšín. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy