Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pellegrini presunul cestu do Srbska. Údajne pre vnútropolitickú situáciu
Zdielať na

Pellegrini presunul cestu do Srbska. Údajne pre vnútropolitickú situáciu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na začiatku to bol jeden list, ktorý podpísalo pár košických straníkov. Dnes ide o vážnu tému, ktorou sa zaoberá celé vedenie strany Smer. Straníci žiadajú diskusiu, zmeny, sebareflexiu a odchod Roberta Fica a Roberta Kaliňáka z vedúcich funkcií. Kritici v snahe rozpútať diskusiu majú aj podporu premiéra Pellegriniho. Ten v stredu naznačil, že istá nemusí byť ani jeho budúcnosť, pokiaľ sa v strane nezačnú diať zmeny. Košický list bol aj údajne dôvod toho, že premiér presunul svoji návštevu Srbska na štvrtok ráno. Hoci mal odletieť už v stredu.

"Želáme si nebyť spájaní s kauzami a individuálnymi zlyhaniami vrcholných funkcionárov strany,"  nepáčia sa im kauzy a škandály, neriešenie problémov a zároveň spájanie s korupčnými či mafiánskymi praktikami. Košickí okresní funkcionári chcú s tým niečo robiť. A preto prichádza výzva priamo predsedovi. "Vyzývame preto predsedu strany Roberta Fica, podpredsedu strany Roberta Kaliňáka, aby prejavili politickú kultúru a dôstojne bez vyvolania straníckych sporov a prenasledovaní zo svojich funkcií odstúpili," píše sa v liste. "Výzvu som podpísala aj ja," priznala sa odchádzajúca europoslankyňa Monika Smolková. Nechcela ju vraj medializovať. Odmieta, že ide o pomstu za to, že sa neocitla na kandidátke. "Nutne potrebujeme v straníckych štruktúrach začať rozprávať o tom, že máme problémy. Avizujú to členovia, starostovia," vymenováva Smolková. 

"Prvýkrát sme sa počas tých posledných troch volieb stretli s tým, že nechcú ľudia ísť povedzme do volebných okrskových komisií, nechcú kandidovať ako nominanti strany," povedal Jozef Andrejčák, starosta MČ Košice-Dargovských hrdinov. 

Odpovediam na košický list sa pri príchode na Úrad vlády nevyhýbal premiér Peter Pellegrini. Toho Košičania vyzývajú, aby kandidoval na samotného predsedu strany. "Stranu tvoria v prvom rade členovia, nie papaláši. Bez členov nemôže žiadna strana fungovať. Preto je normálne, že strana s takým veľkým počtom členov, majú právo vyjadriť svoj názor. A ja vítam, že členská základňa chce diskutovať o budúcnosti strany Smer. Možno by som privítal, keby sa diskutovalo vo vnútri strany," povedal pred stretnutím Bezpečnostnej rady premiér. 

Ďalej vyzval novinárov, aby sa otázky z tejto témy pýtali priamo predsedu Fica. "Ja by som poprosil, aby ste hlavné a zásadné otázky smerovali na predsedu strany, ktorý ju riadi, ako mieni s touto výzvou naložiť a ako bude ďalej vo vedení strany postupovať," povedal premiér. Lenže po Robertovi Ficovi nie je ani chýru , ani slychu. Na margo svojich vlastných ambícií o predsednícku stoličku v strane odpovedal Pellegrini tak, že sa sústredí na iné záležitosti. "Ja sa skôr zameriavam na to, aký bude obsah strany, či sa Smer vráti naspäť na tú stranu politického spektra, kde patrí a že sa nebude ďalej zaťahovať do extrémov s cieľom získať si nejaký typ voliča," pokračoval premiér. 

"Vzhľadom na to, že sa blížia parlamentné voľby, ja urobím všetko preto, aby sme vyhrali tieto voľby a aby Smer mohol byť súčasťou parlamentnej koalície. Práve preto bude musieť prejsť zásadnou reformou," dodal.

K prípadu sa vyjadril aj minister hospodárstva Peter Žiga. "Ja neviem, v ako rozsahu je celá tá iniciatíva. Ale je to na pomery Smeru veľmi neobvyklá situácia," povedal. Na margo zmeny postu predsedu strany povedal, že je za dialóg a diskusiu, ale nemá pocit, že by sa táto téme mala riešiť pred médiami. "Rodina si má upratať veci za rodinným stolom," dodal Žiga.

Stanovisko krajských predsedov strany SMER-SD:

"Strana SMER-SD nikdy nebránila svojim členom vyjadrovať sa k aktuálnej politickej situácii na Slovensku alebo vnútri strany. Ako predsedovia krajských organizácii sme vždy presadzovali otvorenú diskusiu vnútri strany a nie posielanie si odkazov cez médiá. A predovšetkým si myslíme, že akékoľvek politické vyjadrenia by nikdy nemali byť motivované vlastnými nenaplnenými ambíciami niektorých členov strany. Ako krajskí predsedovia strany SMER-SD chceme kategoricky poprieť dezinterpretáciu niektorých médií, že v strane SMER-SD sa deje vzbura. V strane SMER-SD budeme diskutovať o volebnom výsledku a každý člen môže vyjadriť demokraticky svoj názor. Ale strana je jednotná a určite budeme o budúcnosti strany rozhodovať na riadnom sneme. Veríme, že sa na sneme bude riešiť okrem personálnych otázok hlavne program. Za 20 rokov sme ukázali, že máme výsledky, vďaka ktorým sme trikrát zostavili vládu." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy