Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nielen školáci, ale aj poslanci zasadli do lavíc. Riešili exekúcie ale aj štátne symboly
Zdielať na

Nielen školáci, ale aj poslanci zasadli do lavíc. Riešili exekúcie ale aj štátne symboly

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po víkendovej pauze sa poslanci do parlamentu vrátili netradične už v pondelok. Taká je dohoda z grémia, keďže poslanci majú na prerokovanie veľa bodov. Medzi nimi boli aj staré exekúcie alebo protischránkový zákon.

Exekučné konania, ktoré sú staršie ako päť rokov, majú byť zastavené zákonne. Vyplýva to z rozhodnutia parlamentu, ktorý posunul do druhého čítania návrh zákona o ukončení niektorých exekučných konaní. Opatrenie má urýchliť ukončenie exekučných konaní, pri ktorých sa reálne vymáhajú iba malé sumy. Veritelia neprídu o svoje peniaze, pretože môžu požiadať o novú exekúciu dlžníka, ale prostredníctvom nového systému, ktorý bol zavedený za pôsobenia Lucie Žitňanskej na čele ministerstva. Štát opatrením siahne iba na exekúcie, ktoré majú občania voči verejným inštitúciám, ako napríklad Sociálnej poisťovni.

Protischránkový zákon

Parlament posunul do druhého čítania aj návrh novely takzvaného protischránkového zákona z rezortu spravodlivosti. Novela reaguje predovšetkým na poznatky z praxe. V súčasnosti platný protischránkový zákon vypracoval rezort spravodlivosti ešte za ministrovania Lucie Žitňanskej. Podľa súčasného šéfa ministerstva Gábora Gála (Most-Híd) je funkčný a splnil základné ciele, na ktoré bol určený.

Štát podľa neho v súčasnosti vie, s akými spoločnosťami obchoduje, keďže tieto firmy musia byť registrované v evidencii partnerov verejného sektora. Známe sú tiež osoby, ktoré čerpajú konečné výhody, prípadne sú zapojené do samotných obchodov.

Na programe bol aj bod z dielne ministerky zdravotníctva, ktorý hovorí o zriadení zdravotnej prepravnej služby. 

Štátne znaky 

Do druhého čítania posunuli poslanci aj zákon o štátnych symboloch. Novelou z dielne Mosta-Híd sa má vyriešiť zákaz hrania alebo spievania hymny iného štátu na verejných podujatiach, ak na podujatí nie je prítomná oficiálna delegácia daného štátu. Do zákona chcú vložiť novú vetu. "Predchádzajúcou vetou nie je dotknuté právo fyzických a právnických osôb hrať alebo spievať štátnu hymnu iného štátu," uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál ešte 17. apríla. Zákonodarcovia rozhodujú o novele v skrátenom legislatívnom konaní.

Hosťujúci sudca

V druhom čítaní skončila aj novela zákona o sudcoch. Vďaka tomu má v justícii vzniknúť nový inštitút - hosťujúci sudca. Súdy môžu využiť hosťujúcich sudcov napríklad pri materskej dovolenke, dlhodobej práceneschopnosti či inom dôvode. Sudcovia, ktorí takýmto spôsobom budú vypomáhať, si aj finančne prilepšia, pretože im prináleží mesačná odmena vo výške piatich percent zo základnej mzdy.

V praxi bude zavedenie nového inštitútu znamenať, že v súdnictve budú možné personálne presuny efektívnejšie. Sudcovia budú na základe svojho hosťovania preložení na problematické miesta. Hosťujúci sudca je obdobným inštitútom ako dočasné preloženie, keď sudcovia z nižších súdov vypomáhajú na krajských či na Najvyššom súde SR. Ich evidenciu bude spravovať Súdna rada SR.

Pozrite si reportáž o rokovaní parlamentu bez Andreja Danka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy