Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Príbeh voľby sudcov Ústavného súdu pokračuje. Poslanci sa budú pokúšať zvoliť chýbajúcich sudcov na májovej schôdzi
Zdielať na

Príbeh voľby sudcov Ústavného súdu pokračuje. Poslanci sa budú pokúšať zvoliť chýbajúcich sudcov na májovej schôdzi

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Štvrtýkrát sa budú poslanci Národnej rady Slovenskej republiky pokúšať zvoliť kandidátov na ústavných sudcov. Na úplné sfunkčnenie jednej z najdôležitejších inštitúcií v krajine totiž chýba ešte šesť z nich.

Koalícia by na májovej schôdzi mala nájsť zhodu na 10 menách kandidátov. A v hre zostáva i päť už zvolených mien, z ktorých si prezident sudcov v apríli nevybral. Takto vidí počty i nové vedenie ústavného súdu, ktoré prezident Kiska vymenoval v apríli. A práve dovolenie chýbajúcich sudcov vnímajú ako jednu z najdôležitejších úloh na najbližšie obdobie. Aby bol Ústavný súd plne funkčný, prezident potrebuje vymenovať ešte zvyšných šesť sudcov. "Určite treba dovoliť desiatich, tak aby bol Ústavný súd plne funkčný, aby pracovali všetky senáty, aby pracovalo celé plénum. Čo sa týka týchto piatich kandidátov, pokiaľ som pochopil slová prezidenta, neodmietol ich a ostávajú v hre," hovorí predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan. 

Ktorý z opakovane prihlásených kandidátov by mohol byť tentokrát i úspešný zatiaľ známe nie je. Koalícia síce už určitú formu dohody pripúšťa, konkrétne mená ale dohodnuté ešte nie sú. "Chceme voliť ďalších kandidátov za sudcov Ústavného súdu. Je nový zoznam, ktorý je predložený, opäť sa budeme chcieť dohodnúť a predložiť prezidentovi Slovenskej republiky ďalšie mená," tvrdí predseda strany SMER-SD Robert Fico. "Je dohoda na tom, že ak sa dá, budeme sa snažiť aspoň z našej strany plný počet. Myslíme si, že sa to dá. Zbytočne budeme čakať na ďalšie kolo, lebo ako vidíte, traja nový sa prihlásili," odpovedá predseda strany MOST-HÍD Béla Bugár. 

Opozícia bude hlasovať tak, ako pri všetkých kolách. O rokovania s koalíciou by mala záujem, ak by boli rokovania skutočne konštruktívne. "Ak by sme sa bavili o odborných, profesných a morálnych kritériách kandidátov a nie o tom, kto s kým je kamarát. Žiaľ, vládna koalícia nemá záujem rokovať," myslí si poslankyňa Veronika Remišová. Poslanec Miroslav Beblavý si myslí, že zvoliť sudcov Ústavného súdu je psia povinnosť. "Ten, kto to sabotoval, bola práve koalícia. Dúfam, že sa začnú chovať zodpovedne a v záujme voličov," ďalej dodáva. 

Chod Ústavného súdu je už vraj zabezpečený 

"Dôležitý je, že Ústavný súd už má svoj chod zabezpečený a postupne určite budú dovolení sudcovia. Nemyslím si ale, že by to malo podliehať politickým šarvátkam, tlaku alebo akémukoľvek inému nátlaku," verí predseda parlamentu Andrej Danko. "Keď sa dohodnú, vedia si to navoliť. Majú v parlamente väčšinu a pokiaľ to nie sú schopní oni sami urobiť, my sa môžeme aj potrhať, nevieme s tým pohnúť," usudzuje Boris Kollár z hnutia Sme rodina. 

Či sa tentokrát podarí koalícii zhodnúť na desiatich menách kandidátov si dnes nik netrúfa odhadnúť. Hovorí sa ale, že nových kandidátov už nebude vyberať Andrej Kiska, ale Zuzana Čaputová. 

U témy sociálneho balíčka je koalícia spokojná, opozícia však tento krok kritizuje. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy