Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koalícia je so sociálnym balíčkom spokojná. Opozícia hovorí o kupovaní volebných preferencií
Zdielať na

Koalícia je so sociálnym balíčkom spokojná. Opozícia hovorí o kupovaní volebných preferencií

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Avizovaný koaličný sociálny balíček sa nepozdáva všetkým. Najviac kritiky si pripravované opatrenia vyslúžili od opozície, ktorá hovorí o nesystémových krokoch.

Koalícia je s balíčkom tak, ako je predbežne nastavený, v celku spokojná a hovorí o tom, že sa snažia nespraviť veľkú dieru do štátnych financií. Opozícia si ale myslí niečo iné.

OĽaNO hovorí o tom, že si za štátne peniaze a peniaze ľudí kupujú volebné preferencie a veľkú kritiku si vládna koalícia vyslúžila aj od liberálov z SaS, ktorí hovoria o primitívnej volebnej korupcii. "Vládna koalícia sa rozhodla kupovať hlasy voličov. Je to primitívna volebná korupcia," povedal Richard Sulík, predseda SaS. Podľa nich totiž rôzne výnimky, napríklad pri dani pre právnické firmy, kde sa zníženie bude týkať len určitých firiem s obratom do 100-tisíc eur. "Rôzne daňové sadzby, ktoré sú závislé od obratu, vrátane už existujúcich výnimiek na firemnú vedu a výskum, vytvoria podmienky na daňové špekulácie.Vzrastie motivácia väčších firiem umelo sa deliť na menšie, aby platili nižšiu daň," povedala Jana Kiššová, poslankyňa NR SR za SaS. 

Takisto výnimka na DPH pri potravinách, deformuje prostredie a nie je to systémové riešenie. Takisto ako mnohé z ďalších krokov, ktoré vládna koalícia avizuje - jedná sa o rušenie koncesionárskych poplatkov pre seniorov, ktoré by napríklad SaS zrušila úplne. 

Čo sa týka ďalších opatrení, potrebné bude počkať na konkrétne návrhy ako celok, ale opozícia bude mať s viacerými opatreniami problém. Na jednej strane vláda ľuďom berie z vrecka viac peňazí, a dostanú menej vo výplatách a čistých mzdách a na druhej strane z ich peňazí, ktoré práve zarobili, ide rozdávať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy