Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Údajného strelca na Ernesta Valka oslobodili spod obžaloby. Ide o prípad zbrane
Zdielať na

Údajného strelca na Ernesta Valka oslobodili spod obžaloby. Ide o prípad zbrane

Archívna reportáž

PEZINOK / Okresný súd v Pezinku oslobodil obžalovaného Jozefa R. v prípade prečinu nedovoleného ozbrojovania a zločinu obchodovania so zbraňami. Podľa súdu sa skutok stal, obžaloba ale nepreukázala, že ho spáchal obžalovaný Jozef R.

"Američania hovoria, že bez akýchkoľvek pochybností nemožno uznať vinu," uviedol sudca. Sudca spomína americký film Hostel, kde jedna z postáv tvrdí: "Nemajú dôkazy." Podľa súdu prokuratúra nepriniesla žiadny dôkaz, že skutok spáchal obžalovaný Jozef R. 

"Som spokojný, inak to dopadnúť ani nemohlo, lebo to bolo celé klamstvo," uviedol Jozef R. 

Na okresnom súde v Pezinku sa začal súdny proces s mužmi, ktorí majú na svedomí vraždu právnika Ernesta Valka. Toho pred takmer desiatimi rokmi prepadli v jeho vile v Limbachu a pri lúpeži ho zavraždili. Polícia obvinila z vraždy Jozefa R. a jeho spoločníka len z lúpeže. Podľa prokuratúry Jozef R. a Jaroslava K. mali do Valkovho domu vniknúť sofistikovaným spôsobom a výlučne za účelom lúpeže. Jozef R. pri kontakte s Ernestom Valkom právnika usmrtil výstrelom do hrude. Z domu následne ušli.

Aktuálne Okresný súd v Pezinku vedie trestné konanie proti obžalovanému Jozefovi R. pre nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami. Jaroslav K. je v procese v pozícii svedka. 

Predmetom obžaloby je to, že v roku 2013 mal Jozef R. uchovávať u seba 80 kusov nábojov, pištoľ, jeden samopal a jeden kus granátu. Jaroslav K. samopal a granát chcel neskôr použiť pri páchaní trestnej činnosti. 

Jozef R. obvinenia zhrnuté v obžalobe odmieta, tvrdí, že Jaroslav K. je obyčajný kajúcnik a klamár. Jozef R. ho označuje za svedka prokuratúry, ktorý si spoluprácou s orgánmi činnými v trestnom konaní zabezpečuje zmiernenie trestu v inej veci a získanie benefitov z trestného konania. Jozef R. odmietol dohodu o vine a treste. Na otázku TV JOJ, ako vníma svedectvo svojho bývalého dlhoročného kamaráta na jeho osobu, Jozef R. odpovedal: "Klame."

​Jaroslav K. na otázku prokuratúry, či mu boli ponúknuté za svedectvo nejaké výhody zo strany OČTK odpovedal: "Nie, neboli mi ponúknuté žiadne výhody." 

Jaroslav K. so zbraňami, ktoré mu údajne mal odovzdať Jozef R. prepadol pred rokmi banku v Kremnici. Priamo pri prepade bol zadržaný mestskou políciou, následne na miesto prišli štátni policajti. Tí na mieste činu zadržali aj zbrane Jaroslava K., ktoré sú dnes predmetom žaloby smerom k jeho komplicovi v prípade vraždy Valka, Jozefovi R. 

Jaroslav K. je aktuálne vo výkone trestu pre zločin lúpeže so zbraňou. Na otázku obhajcu Jozefa R., Igora Cibulu ml. nespomína, pre aký konkrétny zločin si odpykáva výkon trestu. Advokáta zaujímalo presné znenie skutku. Jaroslav K. sa k lúpeži v Kremnici priznal a prijal dohodu o vine a treste. Jozef R. je výkone väzby od začiatku roka 2014. Následne prešiel do výkonu trestu pre lúpežné prepadnutie banky so zbraňou v Smoleniciach. Séria týchto lúpeži bola v rokoch 2011 až 2013 a lupiči sa maskovali maskami hercov a známych politikov. Jozef R. išiel do väzenia na 11 rokov. 

Prestali sa stretávať

​Jaroslav K. na utorkovom pojednávaní odpovedá na otázky týkajúce sa vraždy Ernesta Valka. Tvrdí, že po vražde sa s Jozefom R. prestal stretávať. Jaroslav K. opísal ako prebehla vražda. "Ja som počul výstrel. Potom si ma zavolal, aby som s ním išiel pomôcť. Ja som mu povedal, na kerú p**u si ho strelil," uviedol Jaroslav K. Jozef R. na to reagoval: "Ty si pekný klamár." 

Jaroslav K. po vražde Valka mal strach o svoj život a bál sa Jozefa R., že ho pri úteku strelí zo zadu do hlavy. 

Rovnako sa Jaroslav K. Jozefa R. bál aj v čase, keď údajne Jozefovi R. pomáhal zakopávať iného poškodeného, ktorého mal údajne obžalovaný zastreliť ešte pred Valkom. Má ísť o prípad poškodeného Antona H. Jaroslavovi K. po zastrelení poškodeného mal obžalovaný údajne telefonovať a požiadať ho o pomoc. Jaroslav K.: "Keby som vedel, že mu mám pomôcť so zakopávaním mŕtvol, nešiel by som tam." 

Jaroslav K. uviedol: "Sám obžalovaný mi v minulosti povedal, že nikdy nenechá žiť svedka bez toho, aby ho mohol neskôr ohroziť." Jozef R. na slová Jaroslava K. zareagoval: "Ty si najväčší klamár na svete!"

Celý výsluch Jaroslava K. pred súdom vnímal obžalovaný Jozef R. emotívne. Na Jaroslava K. reagoval a zato ho sudca upozornil a za reagovanie bez udelenia slova mu dal poriadkovú pokutu. Jaroslav K. aktuálne ako svedok vypovedá v trestných veciach obžalovaného Jozefa R. v prípade vraždy Ernesta Valka. V prípade poškodeného Antona H. bol ako svedok vypočutý vyšetrovateľmi iba raz. 

Advokát Jozefa R.: "Pán sudca, máme tu svedka, ktorý vypovedá na môjho klienta v troch samostatných trestných konaniach a stále vypovedá odlišne. Ja si mám extrahovať teraz samostatne spisy, aby som sa v tom vyznal: Podľa mňa by sa tieto veci mali zlúčiť do jedného konania." Jaroslav K. na otázku Jozefa R., či má na svoje tvrdenia svedkov odpovedal takto: "Ja som už asi posledný. Žiaľbohu asi svedkovia nie sú," uviedol. 

"Ja by som chcel uviesť, že všetko čo tu zaznelo zo strany svedka Jaroslava K. je čisté klamstvo. Neštíti sa klamať ani pred súdom. Okrem lúpeží je obvinený aj z pokusu vraždy človeka, ktorého mal postreliť pred svojím vchodom," uviedol pred súdom Jozef R. k výpovedi svedka. 

Odzneli záverečné reči

Odzneli záverečné reči pri mužovi, ktorý má podľa polície na svedomí vraždu Ernesta Valka. Ide o proces v prípade obchodovania so zbraňami. Podľa prokuratúry z vykonaného dokazovania bola vina obžalovaného Jozefa R. preukázaná. Stoja proti sebe dve výpovede. Prvá obžalovaného, ktorý skutok popiera a druhá svedka, ktorý skutok preukazuje ako sa skutok stal. Ostatné listinné dôkazy sú podporné a preukazujú, že išlo o zakázanie zbrane a v prípade granátu to, že išlo o zbraň s hromadným účinkom. Navrhujem upustiť od úhrnného trestu vzhľadom na to, že ide o obžalovaného, ktorý si aktuálne už odpykáva výkon trestu v inej veci. 

Obhajca Jozefa R.: "Tu sa vedú paralelné trestné stíhania, v ktorých ide o objektívne a subjektívne skutočnosti, v ktorých vystupuje jeden svedok, Jaroslav K. Aj verejnosť mohla vidieť, že sa tu skákalo z konania do konania. Svedok sám nevie ako vypovedá. Toto konanie bolo začaté potom, ako bolo svedkovi vznesené obvinenie v prípade vraždy Ernesta Valka. Načo vyšetrovatelia čakali?"

"Čo sa týka granátu, ktorým bol spúšťač sérií tvrdení svedka na môjho klienta, bolo preukázané, že ten mohol mať aj výrobnú chybu. Keď sa stal skutok vraždy poškodeného Valka svedok tvrdí, že začal mať strach a obavy o svoj život zo strany môjho klienta. Napriek tomu, keď môj klient svedkovi zavolá, ten mu ide pomáhať zakopávať mŕtvolu? Dával som návrh aj OČTK prečo z nábojov a streliva nebola extraktovaná vzorka DNA? Polícia to neurobila a to považujeme za fatálne zlyhanie polície. Granát aj náboje už boli zničené. Ale stále existuje ten samopal. Prečo z neho nezobrali OČTK vzorky DNA, daktiloskopické stopy? Máme za to, že preto lebo by sa preukázalo, že môj klient ho nikdy v ruke nedržal. My tu máme len výpoveď svedka Jaroslava K. a obžalovaného Jozefa R. a znalca, ktorý tvrdí, že ten granát mohol mať výrobnú vadu," dodal obhajca Jozefa R. 

"Upozorňujem, že OČTK nič nebránilo spojiť trestné konania, v ktorých je stíhaný aj svedok aj obžalovaný a stíhať veci spoločne. Kľúčovým svedkom je v nich výlučne len Jaroslav K. Nechápem prečo vo všetkých veciach nebolo začaté spoločné konanie. A prečo bolo môjmu klientovi vznesené obvinenie pre obchodovanie so zbraňami až tri mesiace po obvinení Ernesta Valka, keď vo Valkovi už dávno svedok vypovedal o týchto zbraniach. Poukazujem na to, že svedok Jaroslav K. je nehodnoverný, ani pred súdom nehovoril pravdu o prípade lúpeže v Kremnici," dodal. 

V januári 2018 prebehla v Limbachu rekonštrukcia vraždy Ernesta Valka. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy