Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fico: Kiska nemôže v cudzej krajine nadávať na tú našu
Zdielať na

Fico: Kiska nemôže v cudzej krajine nadávať na tú našu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Robert Fico novinárov presviedčal o tom, ako dobre to koaličnému trojlístku funguje a že na žiadne predčasné voľby nie je najmenší dôvod. Dôvod vidí nanajvýš na kritiku Andreja Kisku. Podľa expremiéra totiž čas do volieb beží veľmi rýchlo.

S úsmevom a bez atakov na novinárov. Robert Fico bilancoval a správal sa inak, ako boli novinári zvyknutí v posledných mesiacoch. Okrem iného vyzval prezidenta Kisku, aby neútočil na našu krajinu. 

"Nebudem hovoriť o prezidentovom slávnom rozhovore pre die Welt, ale prednáške na Karlovej unverzite. Pán Kiska hrubo zneužíva svoju prezidentskú funkciu na propagovanie opozičnej politiky. Nemôže nadávať na krajinu a vládu, v ktorej ešte vykonáva funkciu prezidenta. Kde bol pán prezident týždeň, keď Kuciak bol zavraždený? Lyžoval s rodinou," pripomenul Fico.

"Chcem ho vyzvať, aby do posledného okamihu, sa zdržiaval útokov na SR v zahraničí. Chápem, že je frustrovaný, lebo ho nikto nikde neprijal, že má problémy s pozemkami, s úžerou. Je to niečo nemysliteľné a neakceptovateľné. Považoval som dôležité reagovať na to, ako Andrej Kiska nadával na vlastnú krajinu v cudzom štáte," dodal Fico. 

Ku Kiskovej prednáške sa vyjadril aj premiér Peter Pellegrini. "Ja som včera pokritizoval pána prezidenta a je úplne normálne, ak pán prezident mal zase potrebu trochu pokritizovať nás. Myslím si, že je to úplne normálne akurát je lepšie, keď si to povieme tu doma zoči-voči, ako keď rozprávame krížom-krážom vo svetových médiách. To Slovenskej republike škodí viac," povedal premiér. 

Vysvetlenie na sociálnej sieti ponúkol aj sám Kiska:

Prezident by mal v zahraničí predovšetkým reprezentovať Slovensko. Uviedol to politológ Juraj Marušiak z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied. Reagoval tak na rozhovor prezidenta SR Andreja Kisku pre nemecký denník Die Welt. Kiska v rozhovore povedal, že hoci sme riadnym členským štátom EÚ, ak sa pozrieme na špinavé prepojenia medzi organizovaným zločinom a politikmi na Slovensku, môže to skutočne vyzerať tak, že naša krajina je mafiánsky štát. "Je to zvláštne. Keď som prezident nejakého štátu a hovorím o ňom, že je mafiánsky, je to téma na vnútropolitickú debatu. Zvlášť, keď sa to hovorí pred zahraničnou tlačou, je to neštandardné. Na Slovensku je priestor o týchto otázkach debatovať vo vnútri štátu," dodal Marušiak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy