Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ústavnoprávny výbor opäť vypočúval kandidátov na ústavných sudcov
Zdielať na

Ústavnoprávny výbor opäť vypočúval kandidátov na ústavných sudcov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR vo štvrtok začal v poradí tretie verejné vypočúvanie uchádzačov o post ústavných sudcov. O najcennejší talár na košickom súde sa uchádza 25 kandidátov.

Ústavnoprávny výbor Národnej rady už vypočul 9 kandidátov na ústavných sudcov. Pred poslancov najskôr predstúpil Pavol Boroň a Katarína Čechová, neskôr Ladislav Duditš a Anton DulakLibor Duľa, Michal Ďuriš a Dagmar Fillová a najnovšie exekútor Boris Gerbery a po ňom akademička Martina Jánošíková

Gerbery odpovedal na otázky, ktoré sa týkajú exekúcií. Podľa jeho slov je príčinou vysokého počtu exekúcií na Slovensku nízka finančná gramotnosť občanov. "Ide o to, že ľudia ako keby podľahli materiálnemu svetu a kupujú si veci, ktoré si reálne nemôžu dovoliť. Reálne je na Slovensku nízka miera informovanosti o tom, čo komu hrozí v prípade, že niečo nezaplatí včas," povedal Gerbery. "Myslím si, že právo a spravodlivosť sú u mňa na prvom mieste v rámci hodnôt. Vždy sa snažím neprekročiť svoje morálne hranice," dodal. Sám by mohol podľa vlastných slov ústavnému súdu pomôcť svojimi praktickými poznatkami.

"Moje poznatky a skúsenosti by mohli byť prospešné v prípadnom pôsobení na Ústavnom súde SR," povedala na úvod Jánošíková. Poslancov zaujímal jej názor na prelomové rozhodnutie košického súdu z konca januára tohto roka, keď rozhodol o neústavnosti ústavného zákona o sudcovských bezpečnostných previerkach. Podľa Jánošíkovej mal Ústavný súd SR v tomto prípade hľadať iné možnosti ochrany nezávislosti súdnej moci. "V tom rozhodnutí zaniká otázka nezávislosti súdnej moci, pretože Ústavný súd SR tak rozhodol vôbec po prvýkrát. Otázka je tiež, či neexistovala iná možnosť riešenia tohto problému. V tomto prípade má ísť o úplne poslednú možnosť zo všetkých," priblížila Jánošíková.

Chýba ešte 10 mien

Poslanci Národnej rady budú chýbajúce mená voliť na májovej schôdzi parlamentu. Samotnej voľbe predchádza polemika o tom, koľkých kandidátov má Národná rada SR zvoliť. V predchádzajúcom výbere totiž posunula prezidentovi Andrejovi Kiskovi osem mien, z ktorých nevymenoval polovicu, ale iba troch. Zvyšných päť kandidátov tak zostáva na akejsi čakacej listine v Prezidentskom paláci. Viacerí ústavní odborníci sa zhodujú na tom, že parlament má zvoliť ešte desať mien, aby Kiska menoval nových deväť sudcov z celkového dvojnásobného počtu. Na Ústavnom súde v súčasnosti chýba obsadiť ešte šesť miest, nie je tak zrejmé, ako budú poslanci postupovať.

Verejné vypočúvanie je naplánované na dva pracovné dni, kandidáti budú predstupovať pred poslancov v abecednom poradí. Ako prvý sa predstaví Pavol Boroň a ako posledný Martin Vernarský. Uchádzači musia splniť niekoľko zákonných predpokladov, okrem iného musia byť uznávanou osobnosťou v právnej obci, mať minimálne 40 rokov a tiež potrebnú 15-ročnú prax v právnickom povolaní. Na zvolenie je potrebná nadpolovičná väčšina hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Verejné vypočúvanie kandidátov je novinkou od minuloročnej jesene, keď prešla parlamentom čiastočná zmena pravidiel. Uchádzači sa na ňom však nemusia osobne zúčastniť, napríklad pre práceneschopnosť či iné dôvody.

O talár na Ústavnom súde SR zabojujú sudcovia, prokurátori, právnici, advokáti, notári, exekútori či bývalí politici. Opakovane dal súhlas so svojou nomináciou exšéf strany Sieť Radoslav Procházka, nováčikmi sú Patrik Palša, Vieroslav Júda a Monika Jurčová. Okrem nich sa o post na košickom súde uchádzajú Katarína Čechová, Ladislav Duditš, Anton Dulak, Libor Duľa, Michal Ďuriš, Dagmar Fillová, Eva Fulcová, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Eva Kováčechová, Štefan Kseňák, Michal Matulník, Peter Melicher, Soňa Mesiarkinová, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Peter Straka, Robert Šorl a Marek Tomašovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy