Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Dárius Haraksin z Washingtonu: Pellegrini vezie takéto vzácne dary
Zdielať na

Dárius Haraksin z Washingtonu: Pellegrini vezie takéto vzácne dary

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Peter Pellegrini je na návšteve amerického prezidenta Donalda Trumpa. Protokolisti na úrade vlády si dlho lámali hlavy nad tým, aký dar by bol pre amerického prezidenta originálny. V Bielom dome vo Washingtone už totiž bolo niekoľko slovenských delegácií. Mikuláš Dzurinda, Vladimír Mečiar, Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič, ale aj Robert Fico. Originálne slovenské dary tak už v Bielom dome majú.

​​Dlhé mesiace príprav však narušil jeden telefonát. Slovák žijúci v Kanade počas svojej cesty v USA narazil na vojenskú akadémiu, ktorú navštevoval Donald Trump. Tam ho zaujala informácia, že jeho prvý učiteľ na vojenskej akadémii a v podstate prvý tréner bejzbalu sa narodil na Slovensku. Presnejšie, neďaleko Topoľčian. Volal sa Teodor Dobiáš. 

https://www.youtube.com/watch?v=g_w_NaS-zco

Bol veteránom druhej svetovej vojny, bojoval v Taliansku. V študentovi Trumpovi videl potenciál. Odporúčal mu, venovať sa bejzbalu profesionálne. Donald Trump sa však napriek tomu rozhodol najprv pre biznis, potom pre politiku.

Slovák, ktorý zavolal na úrad vlády, protokolistom takto vnúkol myšlienku zadovážiť prezidentovi vskutku originálny dar. Ide o bejzbalovú pálku vyrobenú na Slovensku. Má špeciálne pre tento účel zdobenie vo farbách trikolóry, ktorá je podobná ako na americkej, tak na slovenskej vlajke. Zároveň je na pálke vygravírovaný nápis, ktorý má Donaldovi Trumpovi pripomínať, odkiaľ pochádzal jeho prvý tréner a učiteľ z vojenskej akadémie.

Premiér Peter Pellegrini však ešte v lietadle hovoril aj o dare pre prvú dámu USA. Melania Trump dostane typický kroj zo stredného Slovenska, ušitý špeciálne na vopred zistené miery prvej dámy, tak, aby jej sadol a mohla ho nosiť

.

noviny.sk

Dary, ktoré slovenská delegácia prezidentovi do Washingtonu nesie, však samotný prezident neuvidí hneď. Ich výmena prebehne za prítomnosti oboch delegácií mimo prezidenta a premiéra. Peter Pellegrini svojmu partnerovi ukáže iba fotografiu darov, ktoré si však Donald Trump osobne prevezme až po rokovaniach. Podľa slov premiéra dary zostávajú v archíve Bieleho domu. Je tak otázne, či si americký prezident bejzbalovú pálku zo Slovenska nechá. Rovnako nevedno, či si bývalá modelka, a vôbec prvá mimoeurópska prvá dáma USA po 200 rokoch, oblečie stredoslovenský kroj, ktorý dostane.

Počas letu sa premiér aj s ministrom zahraničných vecí postavili pred kamery a hovorili o prípravách na tento výlet. Voči rečiam, že si premiér ide iba urobiť fotku s americkým prezidentom, aby zaujal, sa Miroslav Lajčák ostro ohradil. "Také niečo môže povedať buď úplný diletant, ktorý nevie, o čom hovorí, alebo niekto, kto nevie stráviť skutočnosť, že premiér dostal pozvánku do Bieleho domu."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy