Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Šefčovič spochybňuje koncipientskú prax Čaputovej. Tá sa bráni, že ide o antikampaň
Zdielať na

Šefčovič spochybňuje koncipientskú prax Čaputovej. Tá sa bráni, že ide o antikampaň

Zdroj: SITA

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kandidáti na prezidenta Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič sa v otázke voľby kandidátov na ústavných sudcov rozchádzajú, v otázke finančnej pomoci od USA pre slovenské letiská sa zhodli. Šefčovič počas diskusie viackrát vytiahol problematiku koncipientskej praxe svojej oponentky.

Obaja prezidentskí kandidáti Čaputová aj Šefčovič, si myslia, že Slovensko by malo prijať financie od USA na opravu vojenských letísk na Slovensku. "Nevidím náznaky ohrozenia suverenity Slovenska," povedala Čaputová. Podľa nej spor v tejto otázke je sporom medzi koaličnými stranami Smer-SD a SNS. V takejto otázke by podľa nej mal byť racionálny nadhľad. Šefčovič súhlasí s názorom rezortu diplomacie, že žiadne cudzie základne ani trvalé rozmiestenie cudzích vojsk u nás nehrozia. "Nie je to zásah do našej suverenity. Pokiaľ by v zmluve boli takéto náznaky, nikdy by sme to nepodpísali," uviedol. Peniaze na opravu letísk od USA by podľa neho ušetrili naše peniaze, ktoré by mohli ísť napríklad na slovenské nemocnice. Čaputová tvrdí, že Slovensko potrebuje funkčnú vládu. Ak by mala byť nefunkčná, nástrojom sú práve predčasné voľby. Ona ako prezidenta by sa pokúsila vstúpiť do rokovaní vládnych strán.

Šefčovič spochybnil koncipientskú prax Čaputovej

Šefčovič sa počas diskusie viackrát vyjadril aj ku koncipientskej praxi svojej protikandidátky. Podľa zákona mala túto skutočnosť oznámiť Slovenskej advokátskej komore. Prezidentská kandidátka tak neurobila. Čaputová ale tieto narážky vníma ako antikampaň a vyzvala, aby sa jej prax nespochybňovala podľa zákonov, ktoré začali platiť neskor. Vyjadrila sa, že v čase, keď si robila koncipientskú prax mala aj živnosť. "Vtedy bol možný súbeh advokátskej praxe a živnosti a nebolo treba to vtedy ohlasovať. Nevzťahujme kritéria, ktoré boli prijate neskôr, na prax predtým. Postupovala som v súlade so zákonom," uviedla. Šefčovič trvá na tom, že jej koncipientská prax nie je v poriadku. "Nenašiel som ani jednu interpretáciu, v ktorej je možný súbeh živnosti a koncipientskej praxe," povedal Šefčovič. Čaputová v tomto prípade predložila názory iných právnikov. Ako príklad uviedla iného koncipienta, ktorým sa zaoberala komora: "Komora sa vyjadrila vyslovene v tom zmysle, že súbeh jeho živnosti s koncipientskou praxou nebol problematický." Rovnako podľa Čaputovej v tom čase neplatili obmedzenia pre výkon koncipientskej praxe mimo sídla advokátskej kancelárie. "Pokiaľ ide výkon koncipientskej praxe v mieste sídla advokátskej kancelárie, toto odo mňa zákon nevyžadoval," dodala Čaputová.

Voľba ústavných sudcov

V otázke voľby ústavných sudcov sa dvojica rozchádzala. Šefčovič je za tajnú voľbu kandidátov v parlamente, lebo ústavní sudcovia sa budú vyjadrovať aj k budúcnosti niektorých politických strán. Čaputová je za verejnú voľbu. "Voľba ústavných sudcov sa stala nielen politickou témou, ale aj korisťou. A toto zvyšuje nároky na dohľad verejnosti," povedala.

Niektorá z predvolebných debát by mohla byť v anglickom jazyku

Počas diskusie Šefčovič vyčítal Čaputovej, že jej štáb odmietol niekoľko spoločných diskusií. Taktiež očakával, že by niektorá z predvolebných debát mohla byť v anglickom jazyku. "Nenašiel sa termínový prienik nás dvoch," odôvodnila Čaputová, prečo sa niektoré diskusie neuskutočnia. Podľa nej sa väčšina, hlavne tých televíznych, ktoré majú najväčšiu sledovanosť, do moratória uskutoční. Zároveň Čaputová priznala, že Šefčovič je v anglickej komunikácii schopnejší vzhľadom k jeho doterajšiemu pôsobeniu v zahraničí. "Moja schopnosť dohovoriť sa anglicky nie je vôbec problém," dodala s tým, že v určitých situáciách považuje pomoc tlmočníka za dobrú. Kandidátku na hlavu štátu vyrušuje, ak je niektorá skupina ľudí objektom nenávisti. Za dôležitý považuje rešpekt k právam jednotlivca. Kým podľa nej má Šefčovič viac skúsenosti zo zahraničia, ona je viac ponorená do problémov na Slovensku. "Musíme si pozametať pred vlastným prahom, aby sme mohli byť silným hráčom v zahraničí," povedala. Šefčovič si myslí, že ľudia majú obavu, že bude genderová politika Slovensko rozdeľovať a môže to byť polarizujúca téma.

Kandidáti sú ochotní vzdať sa členstva v stranách

Čaputová priblížila, že tisícky drobných darcov prispeli na jej kampaň približne sumou 250-tisíc eur. Myslí si, že sa vie odpútať od Progresívneho Slovenska, ktoré ju podporuje, a hoci je stále členkou strany, nemá problém sa tohto postu vzdať. "Viem byť nezávislá a vedela by som neutrálne vykonávať mandát," uviedla. Šefčovič napriek podpore strany Smer-SD vyhlásil, že bude nezávislým prezidentom. "Budem tvrdo postupovať vo všetkých otázkach, ktoré sú spájané s nekalými javmi, trestnými činmi, ktoré treba vyšetriť," uviedol. Podľa neho je silným signálom, že sa v prípade zvolenia vzdá imunity.

Stretnutie Šefčoviča s českým prezidentom

Šefčovič priblížil, že v nedeľu sa má stretnúť s českým prezidentom Milošom Zemanom. Či bude dôvodom to, aby mu vyjadril podporu, Šefčovič nekomentoval. "Nedovolil by som si prejudikovať to, čo povie. Potom sa vyjadrím," dodal. Čaputová berie na vedomie, ak Šefčovič cíti blízkosť k Zemanovi. Ona nedeľu strávi s občanmi na pikniku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy