Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Islamský štát padol. Prišiel aj o svoje posledné územie, tvrdí hovorca SDF
Zdielať na

Islamský štát padol. Prišiel aj o svoje posledné územie, tvrdí hovorca SDF

BAGHÚZ / Islamský štát porazili na poslednom zvyšku svojho územia v obci Baghúz na východe Sýrie. Potvrdil to hovorca arabsko-kurdskej koalície SDF, ktorú podporujú Spojené štáty, Mustafu Bálího.

Víťazstvo SDF znamená podľa hovorcu definitívny koniec samozvaného kalifátu, ktorý kedysi zaberal tretinu Sýrie a Iraku. "Baghúz bol oslobodený. Dosiahli sme vojenské víťazstvo proti Daeši (arabská skratka pre IS)," povedal Bálí prostredníctvom sociálnych sietí. Koalícia SDF bojovala o obec Baghúz, ktorá leží neďaleko hranice s Irakom po celé týždne. Niektorí reportéri aj napriek informáciám o porážke z oblasti hlásia ďalšiu streľbu. 

Bálí tiež sľúbil bojovať proti zvyškom radikálov, kým nebudú úplne vyhubení. IS síce v Sýrii ani Iraku už neovláda žiadne územie, v oboch krajinách ale vykonáva diverzné útoky. Jeho pridružené organizácie naďalej pôsobia na egyptskom polostrove Sinaj, v Afganistane a ďalších krajinách. Avšak ohlásenie definitívneho víťazstva je podľa viacerých agentúr možno predčasné.

Reportéri ešte v sobotu na mieste počul streľbu z mínometov a pušiek. V piatok hovorca SDF priznal, že niektorí bojovníci IS sa doteraz schovávajú v jaskyniach blízko Baghúzu a že prebiehajú "dočisťovacej operácie". Americký prezident Donald Trump ohlásil konečné víťazstvo nad islamistami už v piatok. SDF tento týždeň oznámili, že majú plne pod kontrolou tábor IS v Baghúzu. Spomínaný tábor tvoril najväčšiu časť územia ovládaného IS na brehu Eufratu blízko hranice Sýrie s Irakom.

Podľa arabsko-kurdskej koalície od začiatku operácie z obliehanej enklávy utieklo vyše 60-tisíc ľudí. Zhruba 29-tisíc ľudí, z ktorých väčšinu tvoria rodiny bojovníkov IS, sa vzdalo silám na čele s kurdskými milíciami YPG podporovanými USA, ďalších 34-tisíc civilistov evakuovali. Radikálov z IS sa zatiaľ vzdalo okolo päť tisíc. Podľa USA má IS v regióne stále až 20-tisíc prívržencov, ale počet aktívnych bojovníkov sa zredukoval na niekoľko sto. Washington napriek tomu ešte stále nestanovil termín stiahnutia amerických vojakov zo Sýrie, ktoré vlani sľúbil prezident Donald Trump. V úlohe inštruktorov a poradcov ich tam je okolo dvoch tisícok. USA pred časom oznámili, že zhruba štyri stovky vojakov ponechajú na dvoch miestach v Sýrii.

Podľa monitorovacej správy sú v Sýrii stále stovky kresťanov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy