Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Islamský štát volá po krvavej pomste za masaker moslimov na Novom Zélande
Zdielať na

Islamský štát volá po krvavej pomste za masaker moslimov na Novom Zélande

SÝRIA / Islamský štát vyzval svojich stúpencov ku krvavej odvete za piatočný masaker moslimov na Novom Zélande. Hovorca organizácie abú Hasan Muhádžir prelomil mlčanie a oznámil to v 44- minútovej audionahrávke na internete.

Podľa portálu New York Times hovorca Islamského štátu Hasan Muhádžir prelomil polročné mlčanie. "Scény masakru vo dvoch mešitách by mali prebudiť tých, ktorí boli obalamutení a mali by podnietiť priaznivcov kalifátu, aby pomstili svoje náboženstvo," prehlásil Muhádžir, ktorý sa údajne nachádza v sýrskom Baghúze, ktorý je považovaný za poslednú baštu IS. 

Hovorca IS označil incident v novozélandskom meste Christchurch za súčasť bojovej kampane proti Islamskému štátu. "Tu máme Baghúz v Sýrii, kde sú moslimovia upolovaní k smrti a sú bombardovaní všetkými známymi aj neznámymi zbraňami hromadného ničenia," povedal. 

​Podľa koalície bojujúcej proti IS sú v Baghúze už len bojovníci IS a ich rodiny. Väčšina jeho civilných obyvateľov, ktorí nemajú  s IS nič dočinenia z mesta už podľa všetkého utiekla. 

Napriek tomu, že stoji IS pred porážkou, podľa odborníkov predstavuje naďalej nebezpečenstvo vzhľadom k sympatiám, ktoré sa mu dostáva od islamských extrémistov všade po svete. Nebezpečný sú obzvlášť takzvaní osamelí vlci. 

Piatkový masaker v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch si vyžiadal najmenej 50 obetí. Obvinenie z vraždy si už v sobotu vypočul Dvadsaťosemročný Austrálčan Brenton Tarrant. Pred súdom sa vraj chce obhajovať sám. Hrozí mu doživotie. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy