Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Smiech nepozná vek. Niečo o tom vedia zdravotní klauni
Zdielať na

Smiech nepozná vek. Niečo o tom vedia zdravotní klauni

BRATISLAVA / Čo myslíte, je ťažšie rozosmiať dieťa alebo dospelého? Niečo o tom vedia zdravotní klauni, ktorí navštevujú aj deti, aj seniorov. Predtým ale absolvujú špeciálny výcvik, aby dokázali liečiť smiechom.

Stretávame ich hlavne pri deťoch a v nemocniciach. Prichádzajú vo chvíľach, kedy si myslíte, že nie je dôvod na úsmev. Málokto ale vie, akú energiu dokážu priniesť aj do tichých izieb v zariadeniach pre seniorov. "Väčšinou tam pribúdajú choroby, starosti a diagnózy a my sme veľmi radi, že takú bežnú realitu, ktorá nie je vždy úplne veselá, vieme narušiť nejakým špeciálnym zážitkom," vysvetľuje koordinátorka programu Smiech nepozná vek, Eva Okoličániová. 

"Tá reakcia je naozaj veľmi priama a veľmi úprimná. Niekedy sa nám podarí v nich vyvolať aj spomienky na niečo ťažšie a potom ten smiech cez slzy, to je naozaj to najkrajšie, čo môže človek zažiť," pridáva sa zdravotný klaun Ivan Petro. 

Uvedomujú si to aj samotní seniori. "Treba aj toho smiechu trochu do toho života, smutného už," povedala Helenka, ktorá býva v domove Jesene života. Práca zdravotného klauna vôbec nie je jednoduchá. Nemôžete ju napríklad robiť bez toho, aby ste mali dostatok informácii o chorobách. Kým sa do toho dostanú, trvá to roky. 

Absolvujú preto aj kurz. Tam si profesionálni klauni mohli vyskúšať, aké je to byť v koži seniorov. Dostali závažia na nohy, aby mali pocit ťažkých nôh, špeciálne okuliare, ktoré zhoršia videnie a k tomu aj slúchadlá na uši utlmujúce sluch. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnej téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy