Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Černák sa priznal, Kán vinu popiera. Na súde sa začal proces v prípade vraždy z roku 1997
Zdielať na

Černák sa priznal, Kán vinu popiera. Na súde sa začal proces v prípade vraždy z roku 1997

BANSKÁ BYSTRICA / Okresný súd v Banskej Bystrici otvoril proces s obávaným bosom Horehronia Mikulášom Černákom a jeho pravou rukou Jánom Kánom. Muži čelia obžalobe v prípade vraždy z roku 1997. Černákovci vtedy uniesli a v Polomke popravili Poliaka Szymaneka - bohatého podnikateľa, za ktorého najprv žiadali výkupné. Mikuláš Černák hneď v úvode vyhlásil, že je vinný a za to, čo spravil, sa ospravedlnil.

Sprísnené bezpečnostné opatrenia platili v budove súdu už niekoľko hodín predtým, ako ozbrojená eskorta doviezla Mikuláša Černáka. Kontrolou prešiel každý, kto sa chcel pojednávania zúčastniť, aj tašky prehľadal špeciálne vycvičený pes.

Dvojicu Černák - Kán súdia za únos a popravu Poliaka Szymaneka. Černákovci ho podľa obžaloby uniesli pre výkupné. Na lavici obžalovaných sedia dvaja bývalí spoločníci, ktorí si po rokoch nevedia prísť ani na meno. Kým Mikuláš Černák vinu priznáva, jeho bývalá pravá ruka Ján Kán vyhlásil, že je nevinný a zo strany Černáka ide o pomstu.

Prípad vraždy spred viac ako 20 rokov otvoril súd nanovo, mužov súdili už v roku 2001, no pre nedostatok dôkazov ich vtedy oslobodili, v 2011 povolili obnovu konania. Únos a vražda Poliaka Szymaneka nemá žiadnych ďalších aktérov, ktorých by bolo možno posadiť na lavicu obžalovaných."Tí ľudia sú buď mŕtvi, alebo sa nepreukázalo, že s tým dačo mali," povedal prokurátor generálnej prokuratúry Jozef Kandera. 

noviny.sk

​Samotný Černák sa dnes pozostalým po obeti ospravedlnil. "Nie je to z pomsty, hovorí, lebo sa mu zmenil jeho hodnotový systém," vraví jeho obhajca Miloš Maďar.

Černák odsúdený na doživotie prestal mlčať v roku 2013 a začína sa priznávať k hriechom z minulosti a zdá sa, že Szymanek nie je ani zďaleka posledným. "Ešte ďalších vyše 20 vecí je v prípravnom konaní," dodal obhajca. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy