Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sporné otázky na maturitnom teste už rieši ministerstvo. Slovenčinári sú nespokojní
Zdielať na

Sporné otázky na maturitnom teste už rieši ministerstvo. Slovenčinári sú nespokojní

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva už intenzívne rieši podnety na preverenie maturitných testov zo slovenského jazyka. Viacerí učitelia slovenčiny ani na sociálnych sieťach neskrývajú rozhorčenie ako vôbec mohlo dôjsť k niečomu takému, ako je nejednoznačnosť správnych odpovedí v maturitnom teste.

"Tie otázky nie sú jednoznačné, sú bez riešenia alebo s dvoma riešeniami a na tom trvám," povedal slovenčinár Ján Papuga. Zo 64 otázok majú byť sporné tri. Nespokojní sú aj viacerí slovenčinári na sociálnych sieťach. 

Aké mali byť podľa NÚCeM správne odpovede ešte stále nevieme. Ten ich zverejní až potom ako mu budú definitívne odovzdané a spracované všetky maturitné hárky. S otázkami nás odkázal na ministerstvo školstva. To tvrdí, že podnetmi sa už intenzívne zaoberá. "V tomto týždni požiadame expertov z univerzít na slovenský jazyk a literatúru, aby pripravili objektívne stanovisko k spomínaným úlohám," povedala hovorkyňa ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Andrea Pivarčiová. 

Predpokladaný termín zverejnenia definitívnych kľúčov správnych odpovedí je 25.3.2019. "Podľa mňa by mali vyvodiť určite zodpovednosť. Minimálne sa pozrieť na vedenie NÚCEM, pretože táto situácia sa opakuje každý rok," povedal Papuga. 

"Ak sa preukáže, že niektorá úloha bude skutočne sporná, resp. bude mať problematické riešenie, zasadne validačná komisia ako poradný orgán NUCEM, ktorá sa vyjadri k hodnoteniu prípadnej spornej úlohy," dodala Pivarčiová. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy