Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Premiérka Nového Zélandu odmieta vysloviť meno strelca mešít
Zdielať na

Premiérka Nového Zélandu odmieta vysloviť meno strelca mešít

WELLINGTON / Predsedkyňa vlády Nového Zélandu hovorí, že útočníkovi nedovolí šíriť rasizmus a urobí všetko preto, aby sa vyhol sláve. Preto vyhlásila, že jeho meno vyslovovať nebude.

Jacinda Ardern zopakovala tvrdenia aj novinárom: "Iste mal niekoľko motívov na spáchanie tohto ohavného teroristického útoku. Získanie slávy bol jedným z nich a to je niečo, čo mu môžeme odoprieť." Podľa portálu iDnes.cz premiérka povedala, že jeho meno vyslovovať rozhodne nebude a zároveň vyzvala aj ostatných, aby mu tú radosť neurobili. "Áno, človek, ktorý tieto činy spáchal, nebol odtiaľto, nevyrástol tu, nenašiel tu svoju ideológiu. To ale neznamená, že sa u nás podobné názory neobjavujú." 

Na otázku, či sa súd uskutoční za zatvorenými dverami, Ardern odpovedala, že to nezávisí od nej. Útočník, ktorý je obvinený z vraždy päťdesiatich ľudí v dvoch mešitách na Novom Zélande, sa rozhodol obhajovať sám. O jeho túžbe po pozornosti svedčí aj fakt, že zverejnil 74-stranový manifest, v ktorom moslimov a imigrantov označil slovom "votrelci" a seba vyhlásil za rasistu. Brenton Tarrant, 28-ročný Austrálčan, útok nahrával a naživo vysielal na internete. 

Zemetrasenie na Novom Zélande poškodilo desiatky domov a pripravilo o život niekoľko ľudí: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy