Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pri Senici sa tri autá zrazili so zverou. Utrpeli zranenia
Zdielať na

Pri Senici sa tri autá zrazili so zverou. Utrpeli zranenia

DOJČ / Pri obci Dojč v okrese Senica sa v troch autách zranilo šesť osôb po strete s migrujúcou zverou. Všetko boli ľahké zranenia. Rešpektujte značky o pohybe zvierat na cestách a buďte ostražití, vyzýva polícia.

Päťdesiatštyriročný vodič Nissanu X- Trail jazdil po ceste druhej triedy medzi Senicou a Dojčom, v smere od Senice, pričom z ľavej strany mu do jazdnej dráhy náhle vbehlo stádo jelenej zveri. Auto sa zrazilo s dvomi zvieratami, jednu jelenicu odhodilo do Seatu idúceho v protismere a následne aj do Citroena idúceho za ním. Pri nehode došlo k ľahkému zraneniu troch osôb a spôsobili predbežnú škodu 20 tisíc eur. Uhynutú zver prevzal na mieste hospodár miestneho poľovníckeho združenia. Dychové skúšky na alkohol boli u všetkých vodičov negatívne.

"Polícia počas dokumentovania nehody regulovala premávku, ktorá bola čiastočne obmedzená. Vodičov by sme chceli upozorniť, aby si všímali aj dopravné značenie upozorňujúce na migrujúcu zver. V týchto úsekoch, najmä za zníženej viditeľnosti, odporúčame znížiť rýchlosť jazdy a ísť predvídavo. Zrážka s vysokou zverou nemusí vždy skončiť len ľahkými zraneniami a  poškodenými autami. Pri šoférovaní treba myslieť aj na to, že prechádzame cez územia, kde sa prirodzene vyskytuje zver," informuje hovorkyňa trnavskej polície Martina Kredatusová.

Na zver neblikať

Aby sme tieto škody čo najviac minimalizovali, musíme dodržiavať niekoľko hlavných zásad.

"Neblikať na zver, radšej zatrúbiť, pretože ak použijete diaľkové svetlá, to zviera zostane oslepené a zostane stáť na vozovke. Na zvukový signál skôr reagujú tým, že utečú. Takže v tomto momente treba zachovať chladnú hlavu, pevne držať volant, netrhať, neuhýbať, žiaden šmyk, pretože narobíte podstatne viac škody ako by ste toto zviera zrazili," radí dopravný konzultant Maroš Palesch.

Najväčšou chybou je, že vodič intuitívne strhne volant, keď pred sebou uvidí zviera. Treba si ale uvedomiť, že reakcie zvierat sú nepredvídateľné. Najviac sú zvieratá aktívne v skorých ranných a neskorých večerných hodinách. Stávajú sa aj prípady, že lesné zviera skončí až v kabíne auta, keď prerazí čelné sklo. Pri rýchlosti 50 až 60 kilometrov za hodinu sa však podľa odborníkov vysoké zviera do kabíny nedostane. No pri 80 alebo 90 je pravdepodobnosť veľmi vysoká.

Keď sa to už stane, treba zachovať chladnú hlavu a dodržať jedno základné pravidlo. "Nedotýkajte sa ho, volajte policajtov. Policajti zabezpečia poľovníkov z daného revíra, pretože ak by ste vy to dané zviera naložili a odišli s ním preč, pretože by ste mali pojazdné auto, už máte na krku paragraf pytliactva," vysvetlil Palesch. Komu by sme teda mali oznámiť zrážku so zverou? V každom prípade je lesná zver majetkom užívateľa poľovného revíru. Ak by išlo o dopravné nehodu, tak samozrejme začíname s políciou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy