Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Výsledky prezidentských volieb sú odkazom pre investorov
Zdielať na

Výsledky prezidentských volieb sú odkazom pre investorov

BRATISLAVA / Politické a ekonomické smerovanie Slovenska sa s najväčšou pravdepodobnosťou nebude meniť ani po druhom kole prezidentských volieb. Obaja kandidáti podporujú naše členstvo v únii, v NATO i zachovanie "eura". Iná situácia ale môže nastať o rok po parlamentných voľbách.

Burzy, trhy, investori a peniaze. Či chceme alebo nie, všetko sa točí okolo politiky. Čím je priehľadnejšia, tým menšie výkyvy spôsobuje. "Výsledky volieb sú dobrý indikátor toho, aké sú nálady v spoločnosti, či hrozí zmena v zahraničnej orientácii Slovenska, prípadne k zahraničným investorom a podnikateľskému prostrediu," vysvetľuje riaditeľ portálu Finančný kompas, Maroš Ovčarik. 

Bez podnikateľov a zahraničných investícii by sa nám dýchalo oveľa ťažšie. Hlava štátu však môže predsa len pôsobiť na náš blahobyt. "Ekonomickou diplomaciou môže prezident vytvárať príležitosti na prezentácie slovenských firiem v zahraničí alebo pre vytváranie obchodných kontaktov zahraničných firiem na Slovensku," uviedol Ovčarik. 

Najvyšší ústavný činiteľ však v našich podmienkach nemá veľa právomocí a tak sa k tomu stavajú aj investori. "Ak by tak aj bol nejaký extrémista, tak slovenským finančným trhom by to nezamávalo. Napokon ani nemá čím, keďže vlastnú menu a akciový trh nemáme," dodal Stanislav Pánis, hlavný ekonóm J&T banky. 

Isté obavy a špekulácie spôsobujú najmä radikálni kandidáti. No kým boj o tento palác aspoň u nás nezvykne rozčeriť ekonomické vody, zápas o pána tohto domu je už o niečom inom. "Oveľa dôležitejšie sú voľby do parlamentu, ktoré formujú vládu a to, ako bude vláda pozerať na ekonomický rozvoj Slovenska," poznamenal analytik Ronald Ižip. 

Háklivou otázkou je najmä stabilita. Ak by bola narušená, v krajnom prípade by to mohlo spustiť dominový efekt. "Investori by predávali naše dlhopisy, tým by ich ceny výrazne klesli a úroky by vzrástli," dodal Ižip. No a vidina splatenia štátneho dlhu by sa nám mohla na nejaký čas vzdialiť. Našťastie, taliansky a grécky scenár nám nateraz nehrozí, aj keď v politike jeden nikdy nevie.

Pozrite si archívnu reportáž o ekonomike na Slovensku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy