Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bude mať Slovensku prvú dámu alebo prvého pána?
Zdielať na

Bude mať Slovensku prvú dámu alebo prvého pána?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Akú úlohu pri voľbách a po nich zohrajú manželka či životný partner po víťazstve v prezidentských voľbách? Podľa odborníkov je u nás ich postavenie výrazne odlišné napríklad od prvých dám v Spojených štátov. Voliči sú ale na polovičky kandidátov zvedaví.

Emília Kováčová, Irena Schusterová a Silvia Gašparovičová s manželmi precestovali kus sveta, prijímali rôzne návštevy a venovali sa najmä charite. "Plnili tu úlohu dôstojne, boli to všetko dámy zrelé. Špecifikom je manželka súčasného prezidenta, ktorá je mladá a pekná, škoda, že svoj potenciál nevyužila," hovorí protokolistka Mária Holubová.

Martina Kisková pred povinnosťami prvej dámy uprednostnila deti a po boku prezidenta sa objavovala minimálne. "Mohlo to voličov naučiť, že dá sa aj bez manželky, ale je to aj niečo, čo mu vyčítajú," myslí si zase politológ Pavol Baboš. Odborníčka na protokol upozorňuje, že v našich končinách ale celkovo ani v Európe prvá dáma nemá až také významné postavenie, na rozdiel od prvej dámy v USA, kde sa to považuje za povolanie.

"Prvá dáma má taký istý program ako prezident USA a musí si plniť svoje povinnosti, je to teda jej práca," vysvetľuje Holubová. Hillary Clintonová, Laura Bushová či Michelle Obamová - tieto ženy sú samo o sebe pojmami. Podľa odborníčky však najväčšou ikonou spomedzi prvých dám bola jednoznačne Jackie Kennedyová. "Svojím šarmom dostala do kolien celý svet. Jej najväčšou zásluhou bolo, že dala Bielemu domu pečať toho sídla," uvidela protokolistka.

Z prezidentských kandidátov sa americkou cestou u nás uberá najmä Maroš Šefčovič. To, že manželka je neoddeliteľnou súčasťou jeho kampane je zrejmé z jeho videí aj výstupov. "Tvoríme spolu tím od študentských čias, je to silný tím, zvládli sme tri deti," povedal počas tlačovej besedy, na ktorej oznámil svoju kandidatúru. 

Fotografiu rodiny majú na svojom profile Štefan Harabin aj Béla Bugár. Tento týždeň sa na sociálnych sieťach svojim životným partnerom pochválila aj Zuzana Čaputová, ktorá už pravidelne odpovedá na to, ako chce svojim liberálnym zmýšľaním osloviť kresťanského voliča. "Liberálne hodnoty nie sú vylučujúce, ale naopak, podporujúce sa s vierou," uviedla Čaputová. 

"Najmä tí starší vnímajú rodinné zázemie kandidátov a kandidátiek a očakávajú, že budú mať rodinné vzťahy usporiadané, pri mladšej generácii táto otázka nie je dôležitá," myslí si politológ. "Či je politik rozvedený alebo nie, do 21. storočia by nemalo vstupovať ako problém. Zoberte si Vladimíra Putina, ktorý sa rozviedol, ani nikto nevedel," dodala Holubová. 

Martina Kisková si vybrala rodinu pred povinnosťami prvej dámy: 

Súvisiace články