Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tvrdý odkaz od prezidenta Kisku: Roberta Fica za predsedu Ústavného súdu nevymenujem
Zdielať na

Tvrdý odkaz od prezidenta Kisku: Roberta Fica za predsedu Ústavného súdu nevymenujem

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska oznámil, že Roberta Fica nevymenuje za predsedu Ústavného súdu ani za jeho sudcu. Jeho kandidatúru doručil do parlamentu tesne pred uzávierkou podávania prihlášok poslanec Martin Glváč (Smer-SD). Tak ako ale Fico prekvapil kandidatúrou poslednú chvíľu, môže teraz naopak prekvapiť stiahnutím kandidatúry. Otvorene o tom hovorí poslanec Miroslav Beblavý.

Prezident Andrej Kiska určite nevymenuje Roberta Fica za predsedu Ústavného súdu ani za jeho sudcu. Podľa dvoch dobre informovaných zdrojov to v utorok Kiska odkázal Ficovi, informoval o tom Denník N. Predseda Smeru zatiaľ koaličným partnerom neoznámil, aký ďalší postup chce pri voľbe sudcov zvoliť. O kandidátoch rozhodne hlasovanie Národnej rady. 

Hovorca prezidenta sa k vzniknutej situácií ale vyjadril nasledovne:

"Prezident Andrej Kiska môže vybrať ústavných sudcov z 18 kandidátov, ktorých zvolia v Národnej rade, čo sa zatiaľ nestalo, a preto nemohol nikoho vybrať ani odmietnuť. Prezident netuší, koho NR SR zo 40 kandidátov navolí a predloží. Kritériá prezidenta sú verejne známe- odbornosť morálka."

Takzvané "grilovanie" uchádzačov o post predsedu Ústavného súdu, či pozíciu sudcu sa začne už 23. januára a potrvá tri dni. Bude verejné a celkovo sa na ňom zúčastnia 40 kandidáti. Združenie Via Iuris zaslalo poslancom otázky, ktoré by sa mohli kandidátov pýtať. Napríklad aj to, či je možné voči teroristom použiť fyzické násilie, alebo zostreliť civilné lietadlo, ktoré uniesli teroristi. "Mali by poukázať na spôsob uvažovania a hodnotové postoje kandidátov. Myslíme, že toto vypočutie by malo byť omnoho dôkladnejšie, než v minulosti," vysvetlila Kristína Babiaková z Via Iuris. 

Otázniky, ktoré visia nad samotnou voľbou ale stále neubúdajú. Doposiaľ totiž nie je jasné, či voľba bude tajná alebo verejná, či sa poslanec Robert Fico rozhodne aj hlasovať. 

Odstúpi Fico ako kandidát? 

Objavujú sa aj špekulácie, že by Fico svoju kandidatúru na poslednú chvíľu stiahol. Poslanci Miroslav Beblavý a Ondrej Dostál totiž tvrdia, že nemá 15-ročnú aktívnu právnickú prax. "Vyrátal som to na 13 rokov a 9 mesiacov. Určite tam nemožno započítať to, že bol poslancom a predsedom vlády," vyjadril sa Dostál. 

"Môj osobný predpoklad je, že sa pán Fico vzdá kandidatúry na ústavného sudcu, pretože mu prezident odmieta sľúbiť, že ho vymenuje za predsedu Ústavného súdu. Myslím, že k jeho vypočutiu tak ani nedôjde," poznamenal Beblavý. 

"Robert Fico má ako premiér za sebou toľko káuz, že nie je možné, aby sa stal ústavným sudcom," vyjadrila Veronika Remišová. 

"Nemám informáciu, že by dostal nejaké echo, alebo by sa rozhodol nezúčastniť voľby," vyjadril sa k situácii premiér Peter Pellegrini. 

Vyjadril sa aj koaličný partner Béla Bugár, ktorý pre Denník N naznačil, že Fico môže stiahnuť svoju kandidatúru na Ústavný súd. On sám by svojmu klubu navrhol, aby zaňho nehlasovali. Reagoval tak na správu, že prezident Andrej Kiska určite nevymenuje Roberta Fica za predsedu Ústavného súdu ani za jeho sudcu. 

Ďalší kandidát a zároveň poslanec Peter Kresák sa opäť vyjadril, že nebude hlasovať ani za seba. "Je to vec morálky každého kandidáta, kto a ako bude hlasovať," poznamenal. 


"Myslím si, že ide o najschopnejšieho kandidáta na základe jeho doterajšieho pôsobenia. Ide o Roberta Fica," potvrdil Glváč a dodal: "Poviem to naozaj možno s nadsázkou, ja neviem si predstaviť, že by ho niekto prekonal. A myslím si, že nielen sudcom, ale aj predsedom Ústavného súdu." povedal Glváč potom, čo v pondelok 7. januára doručil jeho kandidatúru osobne.  Slovensko teraz čaká veľká výmena ústavných sudcov, keď sa ich vymení až deväť z celkového počtu 13 vrátane predsedu. 

Iniciatíva Za slušné Slovensko v pondelok 21. januára vyzvala Roberta Fica, aby sa vzdal kandidatúry na sudcu Ústavného súdu Slovenskej republiky. Podľa nich je ústavný súd nezávislým súdnym orgánom ochrany ústavnosti. "Jeho úlohou je byť protiváhou a poslednou „kontrolou“ pre moc zákonodarnú a moc výkonnú. Robert Fico je tak pripútaný a previazaný s politikou, že už len jeho kandidatúra na sudcu ústavného súdu spôsobuje nedôveru občanov k celému výberovému procesu kandidátov na sudcov a znižuje vážnosť samotného ústavného súdu," uvádzajú Juraj Šeliga a Karolína Farská z iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorí sa podpísali pod tlačovú správu.

Podľa iniciatívy je Ficova kandidatúra symbolom snahy o politizáciu a ovládnutie súdnej moci politikmi a ich záujmami. 

​Robert Fico chce pôsobiť na Ústavnom súde. Čo ale hovorí opozícia na jeho doručenie kandidatúry? 

Súvisiace články