Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ministerka Saková prehovorila o kauze únosu Vietnamca
Zdielať na

Ministerka Saková prehovorila o kauze únosu Vietnamca

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerka vnútra Denisa Saková sa opäť vyjadrila na tému únosu vietnamského občana, pri ktorom sa špekulovala o tom, že by v prípade mohlo byť zapletené aj Slovensko. Nemecké úrady sa tak zaoberali aj možnou stopou v únose, že bol zrejme zneužití slovenský vládny špeciál. Saková ale tvrdí, že ak bolo Slovensko zapletené do únosu vietnamského občana a bol na to použitý vládny špeciál, bolo to nevedome.

Ak bolo Slovensko zapletené do únosu vietnamského občana a bol na to použitý vládny špeciál, bolo to nevedome. Ak teda bolo Slovensko do únosu zatiahnuté, podľa Sakovej zneužili jeho pohostinnosť. "Ak sa toto preukáže, tak sa na úrovni diplomatických krokov príjmu opatrenia. Deklaroval to predseda vlády, minister zahraničných vecí aj ja," vysvetlila pre teraz.sk. 

Všetky lety ministrov a iných ústavných činiteľov vládnym špeciálom povoľuje minister vnútra zo svojej kompetencie. "Ja som síce mala na starosti v organizačnej štruktúre letku ministerstva vnútra, ale podpisovala som akurát vyúčtovanie zahraničných služobných ciest. Ja som nikdy nepodpisovala lety. Všetky lety, lety ministrov a iných ústavných činiteľov povoľuje minister vnútra zo svojej kompetencie. A jednotlivé lety zaraďuje do letového plánu šéf letky MV bez toho, aby štátny tajomník, pod ktorého letka patrí, mal o tomto informácie," ozrejmila. 

Prípad vyšetrujú nemecké orgány činné v trestnom konaní, kde malo k únosu dôjsť. "Aj slovenský generálny prokurátor jasne deklaroval, že nemal zákonný dôvod na to, aby na základe nemeckého vyšetrovania začal podnikať právne kroky pre začatie vyšetrovania na Slovensku," vysvetlila Saková. 

SaS vyjadreniu Sakovej neverí

"Strana Sloboda a Solidarita nemá ani najmenšiu dôveru k slovám ministerky vnútra Denisy Sakovej, že ak bolo Slovensko zapletené do únosu Vietnamca Trinh Xuan Thanha, bolo to nevedome. Strana SaS sa obáva, že ministerka Denisa Saková trestuhodne zavádza. Okrem toho, že ju to kompromituje, dostáva sa aj na úroveň Roberta Kaliňáka, ktorý je v tejto kauze hlavným podozrivým zo slovenskej strany," uviedli liberáli v stanovisku. Podľa ich názoru s vysokou pravdepodobnosťou existujú na Slovensku ľudia, ktorí sa na únose podieľali. 

"Je absolútne vylúčené, aby vietnamskí únoscovia pri prevoze Thanha do Vietnamu improvizovali a použitie slovenského vládneho špeciálu im vyšlo len preto, lebo im v Bratislave prialo šťastie. Takto amatérsky tajné služby nepracujú," uviedol podpredseda SaS a tímlíder strany pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť Ľubomír Galko.

​Naopak, všetko podľa Galka nasvedčuje, že vietnamskí únoscovia mali vopred dohodnuté s vplyvnými ľuďmi na Slovensku, že dostanú k dispozícii vládny špeciál. A títo vplyvní ľudia boli dokonca ochotní klamať, aby získali od poľskej strany povolenie na prelet ministra vnútra Roberta Kaliňáka, hoci sa ten na palube vládneho špeciálu reálne nenachádzal. 

"Podľa výpovede policajtov sa tam však nachádzal unesený Trinh Xuan Thanh. Ak ministerka Saková zároveň tvrdí, že sú aj iné spôsoby, ako sa mohol Trinh Xuan Thanh dostať zo Slovenska, mala by teda povedať aspoň jeden takýto spôsob, ktorý vyznie reálnejšie ako prelet slovenským vládnym špeciálom," doplnil poslanec Národnej rady za SaS a tímlíder strany pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus.

Pozrite si reportáž, aký zvrat nastal v kauze Vietnamce: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy