Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ivan Mikloš o Gorile: Nevidím dôvod vyjadrovať sa
Zdielať na

Ivan Mikloš o Gorile: Nevidím dôvod vyjadrovať sa

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Bývalý minister financií Ivan Mikloš sa pre TV JOJ odmietol vyjadriť k medializovaným informáciám o nahrávkach, ktoré mali nájsť v trezore, v dome Mariana Kočnera. Nahrávky majú súvisieť s kauzou Gorila, v ktorej sa spomína aj jeho meno.

"Nevidím dôvod prečo by som sa k tomu mal vyjadrovať," povedal Mikloš pre TV JOJ. Vyšetrovatelia NAKA našli v trezore v jednom z domov Mariana Kočnera pri októbrových obhliadkach nahrávky, ktoré zodpovedajú spisu Gorila. Doteraz skontrolovaný obsah nahrávok má byť totožný so spisom Gorila. Informáciu pre Denník N potvrdili viaceré od seba nezávislé zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní.

Už pred časom Ústavný sud vydal uznesenia, že SIS oficiálne potvrdila zničenie nahrávok, ktoré agenti vyhotovili pri špehovaní politikov a finančníkov Penty, v jednom z konširačných bytov v Bratislave. Podľa Ústavného súdu ilegálne získané informácie nemôžu byť nikdy použité ako dôkazový materiál. Finančná skupina Penta, ktorej šéf sa mal stretávať s politikmi v byte a dohadovať privatizačné obchody tvrdí aj dnes, že ak ich skupinu niekto ilegálne monitoroval ide o absurdnosť. V súvislosti s odhalenou nahrávkou ich polícia vôbec nekontaktovala.

Prokuratúra informácie bližšie komentovať tiež nechcela. "Vami spomínaný procesný úkon bol vykonaný v stále prebiehajúcom prípravnom konaní vo veci úkladnej vraždy.Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie vo veci úkladnej vraždy aj vo veci „Gorila“ sa z uvedeného dôvodu nebudeme v tomto štádiu vyjadrovať k priebehu vyšetrovania, ani jednotlivým úkonom, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie," uviedla hovorkyňa Špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Podľa Sakovej nebudú použité ako dôkaz

Ministerka vnútra Denisa Saková uviedla, že informácie o nahrávkach zachytila z médií. "Tento materiál asi neobstojí ako dôkazový materiál v dôkazovom konaní, je to ale len môj názor," povedala Saková s tým, že čaká na informácie od generálnej prokuratúry. 

Kompletný spis Gorila sa objavil na internete v decembri 2011. Išlo o prepis odpočúvaných rozhovorov Slovenskou informačnou službou na Vazovovej ulici. Spis popisuje údajné podplácanie vysoko postavených úradníkov a politikov finančnou skupinou Penta v rokoch 2005 a 2006, ktorá za to vraj získala vplyv na privatizáciu a na chod niektorých podnikov. V dokumente sa nachádzajú aj informácie o údajnom financovaní strán SDKÚ-DS, Smer-SD, KDH a SMK a vtedajšieho ministra hospodárstva Jirka Malchárka.

V januári 2012 zriadil vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic špeciálny vyšetrovací tím. jeho bývalý šéf Marek Gajdoš uviedol, že autenticita zverejneného spisu sa vyšetrovaním potvrdzuje. Politici i Penta to ale spochybňujú, a to aj preto, že doteraz neexistoval spomínaný zvukový záznam. 

Investičná skupina Penta v januári 2012 tvrdila, že Slovenská republika neprišla ani o jediné euro pri 12 transakciách, o ktorých sa píše v spise Gorila. V nich mala podľa spisu skupina údajne finančné záujmy a presadzovala ich korupčnými metódami. Penta akékoľvek podozrenia odmieta. Podľa nej mali záujem na 6 z týchto 12 transakcií. Vo všetkých uspela predložením najlepšej ceny, resp. najvýhodnejších podmienok.

Domové prehliadky u Mariana Kočnera boli v októbri tohto roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy