Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Andrej Danko: Demisia Lajčáka je plne v kompetencii Smeru-SD
Zdielať na

Andrej Danko: Demisia Lajčáka je plne v kompetencii Smeru-SD

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V utorok sa má definitívne rozhodnúť o tom, či minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák zostane v ministerskom kresle. Andrej Danko tvrdí, že žiadna dohoda o jeho odchode či prípadnom zotrvaní v koalícii nie je. Uviedol to v rozhovore pre televíziu JOJ.

"To nie je vec na koaličné rokovanie, je to plne rezortná zodpovednosť politickej strany Smer-SD. Celá táto situácia je plne v gescii a kompetencii strany Smer-SD. Je to ich nominant, je to ich nezhoda v stanoviskách. Je to ich interná vec. V národnej rade sme konali, pretože sme túto nezhodu vnímali a myslím si, že sme si to vyjasnili," uviedol Andrej Danko pre televíziu JOJ. 

​Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák podal demisiu vo štvrtok večer. 

Peter Pellegrini s jeho odchodom nesúhlasí, v pondelok požiadal prezidenta Andreja Kisku, aby jeho demisiu neprijal. 

Andrej Danko a jeho strana bola zásadne proti tomu, aby sa Slovensko zúčastnilo konferencie v marockom Marakéši a prijalo Globálny pakt OSN o migrácii. Po hlasovaní parlamentu, kedy pakt odmietli poslanci ústavnou väčšinou, teda 90 poslancov bolo za odmietnutie, chcel, aby Robert Fico zjednal nápravu 

Kým Most Hídminulý týždeň  trval na tom, že by sme do Marakéša mali vycestovať a tlmočiť svoje výhrady, Andrej Danko hovoril o diplomatoch odtrhnutých od reality a odmietal, aby tam šla čo i len upratovačka. "To, že sme dostali 90 hlasov nie je len názor SNS. Minister Lajčák je zodpovednosť strany Smer-SD. Je to ich vnútorná záležitosť. Zdržíme sa komentárov vo vzťahu k ministrovi. Som v šoku, aké slová ako diplomat začína používať," dodal Danko.

Globálny pakt o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii podľa Bélu Bugára nie je o utečencoch. "Odmietame povinné kvóty, ale toto nie je o migrantoch. Dokument hovorí, že suverenita štátov nie je ohrozená. Každý štát sa rozhodne, ako uzná za vhodné. Dokument sa neprijíma hlasovaním. Dokument bez ohľadu na účasť bude prijatý,“ upozornil Bugár s tým, že samotnou účasťou na tomto fóre nevzniká žiadna právna ani politická povinnosť štátov. Podľa Bugára Lajčák pri tvorbe materiálu nevybočil zo žiadneho stanoveného rámca.

Podľa Roberta Fica NR SR nemôže rozhodovať o tom, či niekto môže niekam cestovať. "Môj osobný názor je, že do Marakéša by nemal ísť nikto," dodal a podotkol, že akákoľvek účasť by nás mohla radiť ku krajinám, ktoré s rámcom súhlasia. Dodal ale, že urobí všetko preto, aby minister Lajčák neodstúpil. 

Hlasovania sa nezúčastnila väčšia časť strany OĽaNO. "Dnešná situácia, keď politické strany z oboch strán barikády zahlcujú ľudí polopravdami a kalkulujú s nevedomosťou svojich voličov, zodpovednou diskusiou určite nie je," tvrdí hnutie. Dodali, že v prípade, ak vyslanie zástupcu Slovenskej republiky v Marakéši nebude automaticky znamenať náš súhlas s Globálnym paktom, nemá OĽaNO voči účasti Slovenska na diskusii o hľadaní riešení žiadne výhrady.

Najčítanejšie správy