Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pellegrini žiada prezidenta Kisku, aby neprijal demisiu Lajčáka
Zdielať na

Pellegrini žiada prezidenta Kisku, aby neprijal demisiu Lajčáka

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini v pondelok vo verejnom stanovisku vyhlásil, že nechce prísť o ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a požiadal prezidenta Andreja Kisku, aby v utorok neprijal jeho demisiu.

Premiér Peter Pellegrini sa v pondelok stretol s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom, aby s ním prediskutoval jeho podanie demisie. Pellegrini si stojí za svojim a nechce prísť o svojho ministra. Po stretnutí sa odmietli obaja vyjadriť o výsledku ich diskusie, neskôr ale premiér urobil verejné vyhlásenie. 

"Pán minister Lajčák má aj naďalej moju plnú dôveru, pána prezidenta SR Andreja Kisku som požiadal, aby demisiu Miroslava Lajčáka neprijal,“ povedal Pellegrini. S prezidentom sa má Lajčák stretnúť v utorok. 

Pozrite si celý príhovor premiéra: 

​Podľa Pellegriniho Kiska jeho slová vzal na vedomie, keďže mu volal ako predseda vlády, ktorý by mal mať právo tiež rozhodovať o zmenách, ktoré sa v nej udejú.  

Stretnutie premiéra s Lajčákom 

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa k stretnutiu s Pellegrinim odmietol podrobne vyjadriť. V utorok sa má totiž stretnúť s prezidentom Andrejom Kiskom. "Najskôr sa stretnem s prezidentom Andrejom Kiskom, a potom sa budem k tomu vyjadrovať," poznamenal. Na ďalšie otázky novinárov reagoval takto: "Povedal som, čo som mohol povedať." 

Kiska o ceste do Marakéša 

​Prezident Kiska v pondelok navštívil Košice, Michalovce a Sobrance. Vrámci pracovnej cesty sa vyjadril aj ku Globálnemu kompakut OSN. "Som presvedčený, že vláda by mala poslať niekoho do Marakéša. Je mojím názorom, že by Slovensko malo mať zástupcu v Marakéši. Stačí to aj na úrovni veľvyslanca. Niekto by tam mal prísť a povedať náš názor a výhrady, ktoré máme voči tomuto paktu,“ povedal Kiska.

Očakáva od vlády, že tam niekoho pošle. Kiska sa vyhol priamej odpovedi na novinársku otázku, či je pripravený ísť on, iba zopakoval, že je presvedčený, že vláda určite niekoho pošle do Marakéša.

Pozrite si súvisiacu reportáž o reakciách na demisiu ministra Lajčáka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy