Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Lajčák po stretnutí s priemiérom Pellegrinim: Povedal som, čo som povedať mohol
Zdielať na

Lajčák po stretnutí s priemiérom Pellegrinim: Povedal som, čo som povedať mohol

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini sa v pondelok stretol s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom, aby prediskutovali jeho avizovanú demisiu. Pellegrini sa ho snaží presvedčiť, aby na svojom poste zostal. Po stretnutí minister odmietol bližšie komentovať ich rozhovor, pokiaľ sa nestretne s prezidentom Andrejom Kiskom.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa k stretnutiu s Pellegrinim odmietol podrobne vyjadriť. V utorok sa má totiž stretnúť s prezidentom Andrejom Kiskom. "Najskôr sa stretnem s prezidentom Andrejom Kiskom, a potom sa budem k tomu vyjadrovať," poznamenal. Na ďalšie otázky novinárov reagoval takto: "Povedal som, čo som mohol povedať." 

Premiér ale popoludní požiadal prezidenta, aby demisiu Miroslava Lajčáka nepodpísal. Zároveň sa predpoludním stretol s generálnym tajomníkom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe- Thomasom Gremingerom. Slovensko má totiž od januára prevziať rolu predsedníckej krajiny. Greminger otvorene hovorí o tom, že OBSE potrebuje na čele práve diplomata Lajčákovho formátu.  

Greminger tvrdí, že OBSE pod slovenským vedením čakajú od januára veľké výzvy- rastúci extrémizmus, terorizmus, kybernetické útoky ale predovšetkým vojna na Ukrajine. "Nikto nie je tak dobre pripravený ako pán Miroslav Lajčák. Potrebujeme niekoho jeho kalibru, kto je v OBSE tak rešpektovaný a má také diplomatické zručnosti," vyjadril sa Thomas Greminger, štátny tajomník OBSE.

"Určite sa budem rozprávať hlavne o dôvodoch, ako to vidí. Ja som presvedčený, že vláda by mala poslať niekoho do Marakéšu," povedal k celej veci prezident Andrej Kiska.  Premiér Pellegrini prezidenta síce prosí, no marakéšsky migračný pakt neponúka. 

Lajčák oznámil podanie demisie minulý týždeň vo štvrtok. Dôvodom je nesúhlas časti koalície s migračným paktom OSN. Na jeho príprave sa aktívne podieľal. Pred pár dňami premiér Pellegrini priznal, že nájsť spoločnú reč so šéfom diplomacie je zatiaľ pre neho ako hľadanie strateného kľúča od zamknutých dverí. 

​Päťdesiatpäťročný diplomat svoj krok odstúpiť avizoval vopred. Po tom čo parlament i vláda jasne odmietli účasť na konferencii v Marrakéši a zamietli Globálny pakt o migrácii. Ich postoj sa nezmenil, no chcú aby Lajčák zmenil ten svoj. "Som veľký optimista a myslím, že na každý problém existuje riešenie a ja budem robiť všetko pre to, aby sme problémy vyriešili čo najskôr a mohli sa venovať konkrétnym reálnym problémom, ktoré trápia občanov Slovenskej republiky a nie nejakým pseudotémam, ktoré mnohí politici radi otvárajú, pretože verejnosti nemajú čo ponúknuť," dodal Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy