Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pellegrini s Lajčákom už riešenia hľadal. Podľa jeho slov ale zatiaľ neúspešne
Zdielať na

Pellegrini s Lajčákom už riešenia hľadal. Podľa jeho slov ale zatiaľ neúspešne

Zdroj: noviny.sk

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Miroslav Lajčák bude začiatkom budúceho týždňa intenzívne debatovať o svojom odstúpení. V pondelok začne s premiérom Petrom Pellegrinim, ktorý ho chce presvedčiť, aby na poste ministra zahraničných vecí ostal. V utorok s prezidentom Andrejom Kiskom, ktorého znepokojuje vládna kríza po demisii šéfa slovenskej diplomacie. Samotný Lajčák tento svoj krok a prípadne šance na zotrvanie vo vláde zatiaľ nekomentuje.

Premiér priznáva, že nájsť spoločnú reč so šéfom diplomacie je zatiaľ pre neho ako hľadanie strateného kľúča od zamknutých dverí. S Miroslavom Lajčákom absolvoval niekoľko telefonátov, a to aj v nedeľu. "S pánom ministrom Lajčákom vieme komunikovať veľmi otvorene, veľmi konštruktívne. máme veľmi dobrý vzťah, ale musím povedať, že nateraz robím všetko preto, aby svoj názor zmenil, ale výsledok zatiaľ na stole nemáme žiaden," povedal premiér Pellegrini pre TV JOJ. 

Päťdesiatpäťročný diplomat svoj krok odstúpiť avizoval vopred. Po tom čo parlament i vláda jasne odmietli účasť na konferencii v Marrakéši a zamietli Globálny pakt o migrácii. Ich postoj sa nezmenil, no chcú aby Lajčák zmenil ten svoj. "Som veľký optimista a myslím, že na každý problém existuje riešenie a ja budem robiť všetko pre to, aby sme problémy vyriešili čo najskôr a mohli sa venovať konkrétnym reálnym problémom, ktoré trápia občanov Slovenskej republiky a nie nejakým pseudotémam, ktoré mnohí politici radi otvárajú, pretože verejnosti nemajú čo ponúknuť," dodal Pellegrini. 

Miroslav Lajčák sa zatiaľ so Smerom nezhodol nielen na jeho zotrvaní vo funkcii ale ani na tom, že by mal byť kandidátom sociálnych demokratov v prezidentských voľbách. 

Šepkanie i hlasné debaty o tom, kto by mal Miroslava Lajčáka nahradiť na poste ministra zahraničných vecí postavilo do pozoru aj jeho večných kritikov. Odrazu pripúšťajú možnosť, že by nebolo až také zlé, keby si to s demisiou rozmyslel. Konečné riešenie môže priniesť už pondelkové stretnutie Lajčáka s Pellegrinim.

Dlhoročný šéf slovenskej diplomacie celú situáciu nekomentuje a aj dnes nám jeho hovorca potvrdil, že stále platia slová, ktoré zazneli vo štvrtok. "Detaily k tomuto kroku zverjeníme po jeho rozhovore s predsedom vlády Petrom Pellegrinim a prezidentom Andrejom Kiskom," uviedol hovorca ministerstva Boris Gandel. 

Názory na to ako to dopadne sú totiž rôzne, tak ako v prípade jeho odstúpenia. "Zrejme je možná situácia, kedy by si minister Lajčák svoje rozhodnutie rozmyslel. Ja by som napríklad uvítal, keby výmenou za svoje zotrvanie vo funkcii trval na odvolaní pána Blahu z pozície európskeho výboru, lebo to by bol jasný signál, že nebudeme tolerovať niektoré tendencie v zahraničnej politike," uviedol poslanec Martin Poliačik. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy