Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Aktivistov, ktorí vyliezli na ťažobnú vežu v Baniach Nováky, budú stíhať väzobne
Zdielať na

Aktivistov, ktorí vyliezli na ťažobnú vežu v Baniach Nováky, budú stíhať väzobne

PRIEVIDZA / Aktivistky a aktivisti organizácie Greenpeace, ktorí v stredu vnikli do areálu baní a vyliezli na ťažobnú vežu čím údajne ohrozili životy stoviek baníkov, budú až do súdneho procesu stíhaní vo väzbe. K prípadu sa vyjadril aj premiér Peter Pellegrini.

O osude slovenských aj zahraničných aktivistov rozhodol v nedeľu Okresný súd SR v Prievidzi. Greenpeace toto rozhodnutie považuje za bezprecedentné a vyzýva k solidarite so zadržanými.

“Považujeme rozhodnutie súdu za bezprecedentné. Aktivisti nie sú zločinci, ktorí majú byť väzobne stíhaní! Pokojne a nenásilne sa postavili proti ťažobnej firme, ktorá desaťročia predstavuje záťaž pre región a Slovensko. Budeme pri nich naďalej stáť a nevzdáme sa,” hovorí Ivana Kohutková, riaditeľka Greenpeace Slovensko.

Nečakaná väzba 

Sudkyňa okresného súdu v Prievidzi vypočúvala jedného aktivistu za druhým. Trvalo jej to viac ako 17 hodín. Zo súdu všetkých odviedli v putách naspäť do policajnej cely. Ráno ich tam v dodávkach priviezli opäť. Všetci verili, že o pár minút vyjdú slobodne von. Po dvoch hodinách čakania však advokáti poslali správu, že všetkých 12 aktivistov putuje do vyšetrovacej väzby.

Pred súdom zavládlo ticho a bolo počuť len plač. "Toto nie je zločin, čo spravili, sú tam neprávom väznení, veď sú na Slovensku ešte horší ľudia," povedala jedna z príbuzných. Podľa súdu však konanie zo strany organizácie Greenpeace voči baniam má stúpajúcu tendenciu a nie je vylúčené, že aktivisti by mohli svoj čin zopakovať. 

Pochybné rozhodnutie? 

Keďže vznikli pochybnosti o nestrannosti konania orgánov činných v trestnom konaní, právni zástupcovia obvinených vzniesli námietku zaujatosti a žiadajú o presunutie vyšetrovania prípadu mimo daný región. Zároveň sa proti rozhodnutiu súdu okamžite odvolali

​Polícia ešte v stredu zadržala 15 aktivistov zo štyroch krajín po tom, ako vyvesili 15-metrový transparent na ťažobnú vežu v objekte Hornonitrianskych baní. Troch aktivistov prepustili ešte v stredu neskoro večer. Sedem žien a päť mužov zo Slovenska, z Nemecka, z Fínska či susedného Česka zostalo vo väzbe a vzniesli voči nim obvinenie.

"Pokiaľ sú zo zahraničia, hrozí úteková väzba, ale aj preventívna, aby sa zabránilo takýmto protestom," uvádza právnik Róbert Pietrik. Greenpeace od začiatku odmieta tvrdenia Hornonitrianskych baní, že aktivisti ohrozili svojím konaním baníkov. Greenpeace požaduje čo najskoršie zastavenie ťažby uhlia a jeho používanie na výrobu elektrickej energie. Organizácia tvrdí, že ťažba a spaľovanie uhlia vážne poškodzuje životné prostredie a zdravie ľudí.

"V doterajšom konaní nebolo dostatočne zohľadnené, že konaním obvinených aktivistov došlo k nenásilnému výkonu ich ústavného práva na slobodu prejavu, ktorým neohrozili život a zdravie iných ľudí. Vedenie trestného konania a súvisiace štvordňové zadržiavanie obvinených, ktoré vyústilo do podania návrhu na väzby, možno chápať aj ako uprednostnenie ochrany majetku súkromnej ťažobnej spoločnosti pred právom na vyslovenie názoru,” zhodnotil Lukáš Opett z právnickej kancelárie, ktorá zastupuje aktivistov.

Reakcie politikov

 "Na význam ťažby uhlia na Hornej Nitre mám určite iný názor ako skupina ochranárskych aktivistov. A nepáčia sa mi ani spôsoby, akými svoje názory prezentujú. Nikto predsa nemôže len tak vstúpiť na cudzí pozemok. Ale je naozaj na zváženie, či tým najlepším krokom je ponechanie 12 mladých ľudí vo väzbe. Rešpektujem rozhodnutia súdov, ale tak, ako sa mi zdalo absurdné prepustenie z väzby zjavného vraha mladého Filipínca, tak sa intenzívne pozastavujem aj nad týmto rozhodnutím," povedal s tým, že bude kontaktovať ministra spravodlivosti, aby zistil ako nastaviť pravidlá v tejto oblasti tak, aby boli väzobne stíhaní ti ľudia, ktorí sú skutočne nebezpeční pre spoločnosť

Na väzobné stíhanie aktivistov Greenpeace reagujú aj iní slovenskí politici. Opoziční poslanci to považujú za neprí-pustné a nea-de-kvátne. Obyčajní ľudia tvrdia, že poslať do väzby ľudí, ktorí protestujú proti znečisťovaniu životného prostredia, nemá obdobu. Liberáli z SaS hovoria o nezákonnom a absurdnom rozhodnutí a žiadajú okamžité prepustenie aktivistov. Protestujú aj mimo-parlamentné strany Spolu, KDH či Progresívne Slovensko.

Pozrite si reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy