Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zákaz predaja antiradarov. Skontrolovať to je ale prakticky nemožné
Zdielať na

Zákaz predaja antiradarov. Skontrolovať to je ale prakticky nemožné

BRATISLAVA / Použivanie antiradarov je protizákonné a hrozia za ne nemalé pokuty. Od marca platí novela zákona, ktorá u nás zakazuje predaj rušiacich zariadení. Kontrola je však prakticky nemožná.

Za používanie rušiacich zariadení vám od policajtov hrozí pokuta od 60 do 300 eur a zákaz činnosti do dvoch rokov. Spoliehať sa na to, že to policajti na mieste nevedia odhaliť nie je veľmi rozumné, lebo policajti majú aj iné možnosti, ako auto len vizuálne skontrolovať.

"Policajt je oprávnený zaistiť na vykonanie potrebných úkonov vec, ak má podozrenie, že tá súvisí so spáchaním trestného činu, alebo priestupku," informuje policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. V takom prípade má podľa právnika polícia právo zobrať vozidlo a zadržať ho na 90 dní. 

Predaj antiradarov

Od marca 2018 platí novela zákona, ktorý zakazuje nie len používanie, ale aj predaj rušiacich zariadení. Na internete je stále plno firiem, ktoré sa na predaj antiradarov špecializujú. Dokonca niektoré uvádzajú aj príklady, kedy sa vám oplatí porušiť zákon.

"Návod je možné postihovať iba v trestnom práve, to znamená že v priestupkovom. Keď niekto iného navádza na priestupok, nie je to ani priestupkom, ani trestným činom," vysvetľuje advokát Milan Ficek. 

Risk je zisk 

Ani pravidelné kontroly či hrozba vysokej pokuty predajcov zjavne neodrádza a zakázaný tovar predávajú naďalej. Zrejme preto, že zisk z predaja môže byť podstatne vyšší ako pokuta, ktorú by im SOIKA udelila. "Slovenska obchodná inšpekcia môže za toto porušenie uložiť pokutu od 3000 do 10 tisíc eur," hovorí Danuša Krkošová z inšpekcie. 

Novela zákona o zákaze predaja rušiacich zariadení má účinnosť len na území Slovenska a v dobe, kedy si môžete kúpiť tovar kdekoľvek na svete prostredníctvom internetu, je v podstatne neúčinná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy