Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovensku podľa rezortu práce chýbajú pracovníci. Nový zákon zjednoduší príchod tých z tretích krajín
Zdielať na

Slovensku podľa rezortu práce chýbajú pracovníci. Nový zákon zjednoduší príchod tých z tretích krajín

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V parlamente sa nepreberala iba svetová migrácia, ale aj tá slovenská. Poslanci sa začali zaoberať zákonom, ktorý má uľahčiť príchod zamestnancov z krajín mimo Európskej únie. Na Slovensko ich totiž prichádza čoraz viac. Napriek tomu rezort práce tvrdí, že je to stále málo. Podľa opozície by sa mal štát starať v prvom rade o vlastných občanov.

V tieni hlasovania o marakéšskom pakte o migrácii ostal iný migračný zákon, a to o zjednodušení prijímania pracovníkov z tretích krajín. Zatiaľ čo kritici varujú pred stagnáciou platov Slovákov, ministerstvo práce odkazuje, že až pri 150 povolaniach jednoducho nie sú ľudia.

Zákon v prípade schválenia začne platiť od začiatku roka 2019. Podľa ministra práce Jána Richtera sa týka hlavne pracovníkov v automobilovom priemysle, no nielen ich. "Sú tam desiatky profesií, ktoré sú nedostatkové, napríklad v zdravotníctve, čo sa týka lekárov, zdravotných sestier, ale aj v oblasti sociálnych služieb. Samozrejmá vec, že najväčšie potreby sú z hľadiska technických profesií, ktoré bezprostredne súvisia s priemyslom ako takým," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. 

Ak zákon prejde, cudzinci z krajín mimo Európskej únie budú mať uľahčené podmienky na príchod na Slovensko. Základným je rapídne zníženie lehoty na vybavenie pobytu či zníženie byrokratickej záťaže. Zákon sa má pritom vzťahovať len na okresy, kde je nezamestnanosť nižšia ako päť percent a len na vybrané povolania, ktoré aktualizuje Úrad práce sociálnych vecí a rodiny. 

Opozícia je proti a v parlamente bolo preto horúco. "Tento zákon nie je v záujme slovenských pracujúcich, keďže negarantuje primerané mzdové podmienky migrantom, a tým pádom umožňuje zamestnávateľom tlačiť na mzdy slovenských zamestnancov," povedal nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. 

"Skôr by sme mali tlačiť na tieto spoločnosti aby dvíhali tie mzdy a určite by sa stali tieto miesta atraktívne aj pre slovenských zamestnancov," uviedol nezaradený poslanec Marek Maďarič. 

"Tak ako Slováci chodia do zahraničia pracovať, tak jednoducho ľudia z tretích krajín chodia na Slovensko," povedal podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar. Podľa údajov ministerstva práce len za posledných dvanásť mesiacov pribudlo na Slovensku 7 500 pracovníkov z tretích krajín, z toho najviac Srbov. Asociácia priemyselných zväzov ale upozorňuje, že už o niekoľko rokov bude na Slovensku chýbať až 100 000 ľudí. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy