Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najväčší okres zostal bez ambulantnej pohotovosti. Pacientov nemá kto v okolí ošetriť
Zdielať na

Najväčší okres zostal bez ambulantnej pohotovosti. Pacientov nemá kto v okolí ošetriť

LEVICE / Najväčší okres na Slovensku, Levice, je odteraz bez ambulantnej pohotovostnej služby. Doterajší poskytovateľ totiž skončil a nový nie je. Ľudia, tak majú najbližšiu pohotovosť vzdialenú desiatky kilometrov. V okrese je iba nemocnica. No tá rieši len akútne stavy.

Cez týždeň na ambulantnej pohotovosti zvykli ošetriť zhruba 10 ľudí a cez víkendy aj 30. Pacienti, ktorí sa tam vybrali neskrývali rozhorčenie. Ambulancia zastrešovala celý okres a fungovala ešte za bývalého režimu až do včera vyše 30 rokov.  "Ubezpečujeme, že dostupnosť v tomto regióne je zachovaná pacient si môže zavolať záchranku a sú k dispozícií urgentné príjmy v nemocniciach," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Takúto pomoc však môžu ľudia využiť iba pri akútnych stavoch.

Najbližšiu pohotovostnú službu majú niektorí vzdialenú aj 80 kilometrov. Ambulanciu prevádzkovala a aj dlhé roky v nej pôsobila 73-ročná doktorka Marta Mančíková, tvrdí, že bola prinútená skončiť. "Príčinou by sme mohli nazvať neochotu všeobecných lekárov vykonávať službu prvej pomoci," povedala. 

Problémy začali už v júli po zmene zákona. Slúžiť na pohotovosti totiž už nemajú lekári povinné, ale len dobrovoľné. Aj keď sa podmienky pre vykonávanie tejto služby zlepšili záujem o ňu nie je. "Vychádzalo to každých 41 dní jedna služba cez všedný deň na jedného lekára," dodala lekárka Mančíková.

Dokedy táto situácia potrvá je v tejto chvíli veľmi ťažké odhadnúť. "Aktuálne prebieha výberové konanie, ktoré nie je ukončené," vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva. 

Podľa informácií televízie JOJ sa však žiadny záujemca neprihlásil. Aj keď je všetko v kompetencii ministerstva zdravotníctva situáciu sa snaží riešiť mesto aj samosprávny kraj. "Vyvíjame úsilie a rokujeme s predstaviteľmi nemocnice aby požiadalo ministerstvo zdravotníctva aby vstúpila do rokovania," poznamenal hlavný lekár Nitrianskeho kraja Ľubomír Ševčík. 
Je to pre mňa nová informácia som pripravený stav riešiť," dodal primátor mesta Ján Krtík. 

Lekári VŠZP vypovedali zmluvy. Aký je dôvod? Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy