Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Opozícia vyzýva premiéra Pellegriniho: Ministra obrany treba odvolať
Zdielať na

Opozícia vyzýva premiéra Pellegriniho: Ministra obrany treba odvolať

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opozičné strany SaS a OĽaNO vyzývajú premiéra Petra Pellegriniho, aby ihneď odvolal ministra obrany Petra Gajdoša. Podľa ich vyjadrení, bol nákup stíhačiek F-16 nominantmi strany SNS na rezorte uskutočnený poza chrbát vlády.

Podľa SaS je mimo akýchkoľvek noriem slušnosti a štátnej kultúry, aby nominanti SNS na ministerstve obrany podpísali zmluvy na nákup stíhačiek F-16 a premiér následne vyhlásil, že to urobili poza chrbát vlády a zmluvy sú teda neplatné. "Peter Pellegrini môže teraz reagovať jediným možným spôsobom, ak nechce stratiť tvár a rešpekt predsedu vlády. Mal by okamžite odvolať z funkcie ministra obrany Petra Gajdoša," povedal Ľubomír Galko z SaS. 

Jaroslav Naď z OĽaNO si myslí, že Gajdoš dal premiérovi "poriadnu facku". Podpis kontraktu za približne 2 miliardy eur bez súhlasu vlády považuje za svojvôľu SNS. "Je to na okamžité odvolanie ministra Gajdoša. Inak by mal odstúpiť Pellegrini, keďže jeho podriadení si z neho zjavne robia fackovacieho panáka," uviedol Naď s tým, že zvažuje podanie trestného oznámenia za zneužitie právomoci verejného činiteľa.


Predseda vlády Pellegrini považuje zmluvy na nákup stíhačiek F-16, ktoré 30. novembra podpísal rezort obrany, za zatiaľ neplatné. Doposiaľ totiž nebol udelený súhlas ministerstva financií, ktorý je na to podľa uznesenia vlády potrebný. Ministerstvo obrany informovalo, že podpísalo technické zmluvy na obstaranie lietadiel F-16. 

​Ministerstvo Pellegriniho rešpektuje

Ministerstvo obrany sa v sobotu k celej veci vyjadrilo, že plne rešpektuje stanovisko predsedu vlády Pellegriniho k nákupu stíhacích lietadiel F-16. Konečné rozhodnutie o podpise zmlúv k obmene stíhacích lietadiel Vzdušných síl Ozbrojených síl SR je plne v kompetencii vlády SR. "V piatok 30. novembra boli z úrovne Sekcie modernizácie ministerstva obrany dohodnuté, podpísané iba drafty príslušných technických zmluvných dokumentov, ktoré sú potrebné k začatiu procesu obmeny, o čom bola takto vyrozumená aj americká strana. Výsledok troch predbežných samostatných dohôd o ponuke a prijatí tzv. Letter of Offer and Acceptance, ktoré sú potrebné už k reálnemu pristúpeniu plnenia cez americký program FMS, boli z úrovne Sekcie modernizácie ministerstva obrany dorokované a predpripravené k podpisu finálnych zmlúv na základe súhlasu Ministerstva financií v zmysle uznesenia vlády," uvádza sa v stanovisku ministerstva. 

Minister obrany Gajdoš podľa vyjadrení rezortu plne rešpektuje stanovisko predsedu vlády, že k podpisu finálnych zmlúv je potrebný súhlas ministerstva financií a v tomto zmysle bude aj ďalej postupovať.

Pozrite si reportáž o nákupe nových amerických stíhačiek, ktorý daňovníkov bude stáť viac ako 1 miliardu eur. Na nákup sa "poskladajú" všetci.: