Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záchranné zložky zasahovali pred Baňou Nováky. Aktivisti vyliezli na ťažobnú vežu
Zdielať na

Záchranné zložky zasahovali pred Baňou Nováky. Aktivisti vyliezli na ťažobnú vežu

NOVÁKY / Ťažnú vežu v bani Nováky skoro ráno obsadili aktivisti Greenpeace. Nenápadne sa dostali do objektu a vyšplhali sa do niekoľkometrovej výšky. Zamestnanci baní si 16 narušiteľov všimli až po takmer hodine. Okamžite museli zastaviť prevádzku veže. Aktivisti odmietali odísť. Vyjednávali s nimi viac ako 5 hodín. Podľa vedenia spoločnosti ohrozili životy baníkov.

Už od šiestej hodiny ráno aktivisti protestovali pre ťažbu uhlia pred Baňou Nováky. Asi 12 aktivistov Greenpeace dokonca vyliezli aj na ťažobnú vežu, ktorá je v blízkosti bane a vyvesili na ňu transparenty. Tú museli preto odstaviť. "V dôsledku toho je bezprostredne ohrozená bezpečnosť a životy 342 baníkov, ktorí sa momentálne nachádzajú v podzemí a bezpečnosť banskej prevádzky," uviedla hovorkyňa Hornonitrianskych baní, Adriana Siváková.  

​Na miesto prišli desiatky hasičov, policajtov ale i záchranárov. Snažili sa takzvaných "greenpeaceákov" dostať dole z veže. Aj napriek výzvam nereagovali a v protestoch pre záchranu životného prostredia pokračovali. Podľa informácii TV JOJ tam chcú protestovať do 16:00 hodiny. Na miesto dorazil aj policajný vyjednávač a kukláči, ktorí sú pripravení na zásah.  

Po zuby ozbrojení muži zákona mali zasiahnuť v krajnom prípade. Aktivisti nakoniec sľúbili, že keď sa im podarí rozprestrieť obrovský baner, z veže odídu. To sa im nakoniec podarilo. Potom zišli dole. Policajti zadržali 16 ľudí. Všetkých odviezli na výsluch.

Aktivisti viedli protest pod názvom Skončite dobu uhoľnú. "Skončiť dobu uhoľnú znamená nechať uhlie v zemi a prestať ho spaľovať. Nastal čas, aby vláda prestala riešiť rozpočet jednej firmy a miesto toho sa zamerala na skutočný koniec uhlia. Taký, čo šetrí zdravie ľudí aj životné prostredie. Slovensko má na viac," dodáva Júlia Sokolovičová, expertka na energetiku Greenpeace CEE.

Hornonitrianske bane už podali na aktivistov trestné oznámenie. 

Pozrite si reportáž ako dopadol súd o nelegálnej ťažbe zlata:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy