Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Údajný sprostredkovateľ Kuciakovej vraždy na súd neprišiel
Zdielať na

Údajný sprostredkovateľ Kuciakovej vraždy na súd neprišiel

BRATISLAVA / V pondelok bolo na okresnom súde Bratislava V ďalšie pojednávanie v daňovej kauze Zoltána A., ktorý čelí aj obžalobe za údajné sprostredkovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a je momentálne vo väzbe. Na súd sa ale v pondelok nedostavil.

V tomto prípade čelí Zoltán A. obžalobe z trestného činu krátenia dane a poistného vo veľkom rozsahu, za čo mu hrozí sedem až dvanásť rokov odňatia slobody. Podľa portálu dlžník.sk má Zoltán A. daňový nedoplatok presahujúci jeden milión eur. Spolu s ním je v prípade obžalovaný aj Ján M. 

Verejné pojednávanie sa konalo s vylúčením verejnosti. Na dverách pojednávacej miestnosti bol pred pojednávaním vyvesený oznam: "Podľa § 249 ods.3, ods.4, Tr. por. Verejnosť z hlavného pojednávania je vylúčená z dôvodu nakoľko to vyžaduje iný dôležitý záujem obžalovaných." Hlavné pojednávanie bolo napokon odročené na 20. februára 2019. 

​Obžalovaný Zoltán A, ktorý je momentálne vo väzbe pre údajne sprostredkovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, sa na súd v daňovej kauze nedostavil. Zbor väzenskej a justičnej stráže pre TV JOJ potvrdil, že eskortovanie obžalovaného na toto pojednávanie z výkonu väzby bolo zrušené.

Podľa informácii Krajského súdu v Bratislave obžalovaný požiadal sudcu, aby nevyžadoval jeho prítomnosť na hlavnom pojednávaní a žiadal, aby sa pojednávalo v jeho neprítomnosti. "Zákonný sudca - predseda senátu na hlavnom pojednávaní, dňa 3.12.2018 vo veci obžalovaného Zoltána Andruska a spol., nebude vyžadovať prítomnosť menovaného obžalovaného z dôvodu jeho žiadosti o konanie hlavného pojednávania v jeho neprítomnosti, ktorej vyhovel. Menovaný teda nebude predvedený na hlavné pojednávanie," informoval pre TV JOJ hovorca súdu Pavol Adamčiak. 

Na hlavnom pojednávaní sa zúčastnila aj zástupkyňa údajného sprostredkovateľa vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej JUDr. Lívia Kňažiková. "Prepáčte, nebudem sa k veci vyjadrovať, ani ku klientovi až do právoplatného ukončenia oboch vecí," poznamenala.  Advokátka, ktorá prišla z Komárna do Bratislavy, nechcela odpovedať na žiadne otázky. Nevyjadrila sa ani k tomu, prečo sa pojednáva v tejto ekonomickej trestnej veci s vylúčením verejnosti. 

Zoltán A. bol označený v prípade vraždy Kuciaka za sprostredkovateľa medzi objednávateľkou a vykonávateľmi. Práve on s políciou od začiatku spolupracoval.

​Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú zastrelil páchateľ 21. februára tohto roka v ich rodinnom dome v obci Veľká Mača. Polícia zatiaľ v tejto súvislosti obvinila štyroch ľudí, jednu ženu a troch mužov. Tí sú stíhaní väzobne a v prípade dokázania viny im hrozí 25 rokov odňatia slobody, respektíve výnimočný trest na doživotie.

Pozrite si archívnu reportáž o daňovej trestnej činnosti Zoltána A: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy