Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sprostredkovateľ vraždy Zoltán A. mal státisícový dlh, uvádza finančná správa
Zdielať na

Sprostredkovateľ vraždy Zoltán A. mal státisícový dlh, uvádza finančná správa

BRATISLAVA / KOLÁROVO / Od zadržania troch obvinených mužov v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny už uplynulo šesť dní. Stále sa ale vyplavujú na povrch nové informácie. Najnovšie o veľkých dlhoch údajného sprostredkovateľa popravy podnikateľa Zoltána A. prehovorila už aj Finančná správa.

"U tohto daňového subjektu vedieme daňové exekučné konanie," uviedla hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová. Má ísť o škodu viac ako 133 000 eur., pritom Zoltán A. má čeliť aj obvineniu z podvodu a 20 000 dlh mu podľa prokuratúry odpustila aj Alena Z. obvinená z úkladnej vraždy účastníctvom. 

K jej finančnej situácii sa ale úrady nevyjadrujú. "Žiaľ, nemôžeme prezrádzať žiadne podrobnosti, pretože vzhľadom na daňový poriadok je daňovým tajomstvom informácia o daňovom subjekte, ktorú získame pre správe daní," dodala Ivana Skokanová.

Podľa Daniela Lipšica, vyšetrovanie po policajnej akcii News v Kolárove a v Komárne aktívne pokračuje ďalej. S vyšetrovateľmi zatiaľ ako jediný spolupracuje obvinený podnikateľ Zoltán A. Podľa informácií TV JOJ už k tomu má ale smerovať aj Alena Z. "To nechcem nijakým spôsobom komentovať," uviedol advokát rodiny Jána Kuciaka Daniel Lipšic. 

Kým ale Alena čelí obvineniu z úkladnej vraždy účastníctvom formou objednávky, spolupracujúcou obvinenou byť nemôže. "No nie je tam vylúčené, že pokiaľ tým hlavným objednávateľom bol niekto iný a ona by ho vedela označiť a usvedčiť, tak v takom prípade, by sa jej mohla zmeniť právna kvalifikácia na inú formu účastníctva," dodal Lipšic. 

Potom by už mohla byť aj v pozícii spolupracujúcej obvinenej, čo by jej mohlo zabezpečiť nižší trest. "Uvažovať nad prípadným benefitom pre prípadného spolupracujúceho páchateľa je ešte predčasné," uviedol prokurátor. "Výška a spôsoby benefitov závisia od toho, akou mierou prispejú k celkovému objasneniu prípadu," dodal generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Čo sa týka ďalšieho vyšetrovania v tejto kauze, podľa generálneho prokurátora sú tam ešte ďalšie veci, pri ktorých budú pri vyhodnocovaní, potrebovať pomoc zo zahraničia. "Robí sa na tom, tým istým tempom ako sa robilo, teda veľmi rýchlo," dodal Čižnár. 

"Keď sa budú policajti na to pozerať z hľadiska motívu, tak sa v zásade príde aj na toho, možno, ak tam existuje, úplne najpriamejšieho objednávateľa," povedala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Okrem toho, najbližšie je v tejto veci na ťahu Najvyšší súd. Ten bude totiž rozhodovať o sťažnostiach obvinených z úkladnej vraždy Jána a Martiny proti väzbe. Senát spis na stole ale ešte nemá. Doručiť by ho mali už vo štvrtok a následne rozhodne do piatich dní. "Na odôvodnenie podaných sťažností proti uzneseniu sudcu pre prípravné konanie bola obhajcom poskytnutá lehota troch pracovných dní," povedala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy