Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Minister Lajčák má odmietnuť pakt OSN o migrácii, rozhodli poslanci na výbore
Zdielať na

Minister Lajčák má odmietnuť pakt OSN o migrácii, rozhodli poslanci na výbore

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister zahraničných vecí predložil poslancom v Zahraničnom výbore NR SR Globálny pakt OSN o migrácii. Chce vecnú diskusiu. Tí prijali uznesenie, podľa ktorého má minister Lajčák odmietnuť pakt OSN o migrácii. Uznesenie ešte musí odhlasovať plénum parlamentu. Pakt sa rozhodlo nepodpísať viacero krajín.

Poslanci zahraničného výboru prijali uznesenie, podľa ktorého má minister Lajčák odmietnuť pakt OSN o migrácii. Uznesenie ešte musí odhlasovať plénum parlamentu. Podľa Jaroslava Pašku (SNS) nie je dokonca ani nutné, aby sa Slovensko zúčastnilo rokovania v Maroku. "Som presvedčený o tom, že my vieme písať a v Marakéši vedia čítať." Lajčák na jeho slová reagoval ostro. "Ak nie ste za stolom, tak ste na jedálnom lístku. Vy navrhujete, aby sme boli na jedálnom lístku." 

Podľa Miroslava Lajčáka pakt neobsahuje nič, čo by bolo pre Slovensko kľúčovo neprijateľné. Kto tvrdí niečo iné, zavádza a klame. Strana Sloboda a Solidarita svoj návrh uznesenia paktu, nepodporiť ho a vysloviť nesúhlas, stiahla. Oznámil to na začiatku rokovania poslanec za stranu SaS Martin Klus. Uznesenie musí prejsť ešte parlamentom. Pre Lajčáka je ale dôležité, ako sa bude hlasovať na vláde. 

Nezmyselné rozhodnutia 

"Neísť na túto konferenciu nedáva žiaden zmysel. Účasť vytvára príležitosť na jasné deklarovanie národných postojov. Zabránili sme kvótam, posilňujeme vnútorné a vonkajšie hranice a riešime problémy tam, kde vznikli. Našim cieľom vždy bolo, je a zostane chrániť naše národné záujmy. To, čo prináša výsledky je spolupráca a aj vďaka nej príde tento rok do krajín menej migrantov," uviedol Lajčák. 

Zsolt Simon povedal na výbore Lajčákovi: "Nie je úlohou opozície vás zachraňovať, keď vás vaši vlastní hodili cez palubu."

"Mrzí ma, že politici namiesto toho, aby ten strach upokojovali, ho zneužívajú. Samozrejme migrácia prináša aj riziká a treba sa o nich porozprávať. A našou snahou a ambíciou by malo byť eliminovať tieto riziká," uviedla predsedníčka výboru Katarína Csefalvayová. 

Strana SNS je jedna z prvých, ktoré nepodporili tento pakt. "Dokument, ku ktorému sa prihlásime, musíme dôkladne zvažovať. A k takto napísanému dokumentu sa prihlásiť nemôžeme," uviedol poslanec za SNS Jaroslav Paška. 

Nepodržali ho vlastní 

"Ľudia na Slovensku nie sú pozitívne pripravení na tému migrácie. Musíme rešpektovať aj vôľu ľudí. Ak by Slovensko pakt nepodporilo, nebudeme jediní a ak nie je záväzný, tak sa vlastne nič nestane. A ak má ísť len o diplomatickú reputáciu, tak sa nič vážne nedeje. A poďme robiť ďalšie pozitívne opatrenia," uviedol poslanec Ľuboš Blaha zo strany Smer-SD.

Minister Miroslav Lajčák na utorkovom zasadnutí vlády spomínal aj svoju demisiu v prípade, ak pakt neprejde cez parlament. "Nemôžeme sedieť za pecou, alebo dávať statusy na facebook. Ak máme nejaké výhrady alebo obmedzenia, treba ich pomenovať. To nie je o tomto dokumente, tu si všetci riešia preferencie. Všetci riešia našu malú zápecnícku domácu politiku," uviedol Miroslav Lajčák. 

Globálny pakt o migrácii od expertov OSN, ktorý má byť prijatý v decembri v Maroku ako nezáväzný dokument, nie je v súlade s národnou migračnou politikou SR a je pre stranu Smer-SD neakceptovateľný. Slovensko sa voči paktu musí negatívne vymedziť. V nedeľňajšom videu zverejnenom na Facebooku to uviedol predseda Smeru Robert Fico. Správne podľa neho bude, ak poslanci na najbližšej parlamentnej schôdzi dajú jasný mandát, ktorým bude viazaný ktokoľvek, kto sa na rokovaní o pakte zúčastní.

Postoj ostatných krajín

Globálny pakt OSN o migrácii odmietajú podpísať aj ďalšie krajiny. Nepodporí ho Česko, Rakúsko, Poľsko, Maďarsko, Izrael, či Spojené štáty. Ako posledná, zatiaľ zaujala odmietavé stanovisko Austrália. Tamojší premiér vyhlásil, že by ohrozil bezpečnosť štátu, pretože dohoda je v rozpore s ich prísnou migračnou politikou.

Austrália utečencov do krajiny nepúšťa vôbec. Lode zastavujú na mori a vracajú ich späť. Migrantov, ktorým sa podarí dostať k austrálskym brehom, posielajú do internačných táborov mimo svojho územia.

Na otázku, prečo okolité krajiny pakt nepodporujú, Lajčák odpovedal poslancom rázne. "Ja neviem, prečo by som ich mal riešiť? Ja nie som minister zahraničných vecí na opičenie sa po Rakúšanoch a Maďaroch." 

Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy