Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Danko požaduje, aby vláda zaujala negatívny postoj k paktu OSN o migrácii
Zdielať na

Danko požaduje, aby vláda zaujala negatívny postoj k paktu OSN o migrácii

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovenská národná strana (SNS) bude žiadať, aby na rokovanie o globálnom migračnom kompakte z dielne OSN do Maroka nikto nešiel. Zároveň Danko vyzval vládu, aby zaujala vo veci negatívny a nesúhlasný postoj.

Predseda parlamentu Andrej Danko na tlačovej konferencii vyjadril svoj postoj ku globálnemu paktu z dielne OSN o migrácii. "Ľudia nadobudli strach z migrácie, pretože Európska únia ukázala, že nedokáže chrániť svoje hranice. Preto vyhlasujem, že migrácia ešte stále nie je zvládnutý problém," vraví Danko. 

Na jednej strane ocenil prácu ľudí, medzi nimi aj ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, pri tvorbe dokumentu o globálnom pakte. Na druhej strane chce ale za Národnú radu SR vyhlásiť, že poslanci SNS podali návrh na nadchádzajúcu schôdzu, aby sa konštatovalo, že Globálny pakt OSN o migrácii je rozporuplným dokumentom, ktorý nie je v súlade so súčasnou bezpečnostnou politikou Slovenskej republiky. 

Svoje stanovisko prezentoval už aj šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi a ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi, ktorý pohrozil demisiou, ak pakt Slovensko nepodporí. 

Dankovi sa zároveň nepáčia Lajčákove slová o tom, že na kompakte a migrácii sa priživujú nacionalisti a xenofóbi. Kompakt ako celok je pre SNS ako celok neprijateľný, dodal Danko. SNS dala do parlamentu návrh, aby Slovensko tento dokument odmietlo, podobne tak urobila aj opozičná SaS. Danko pripomenul, že Národná rada SR je nadradená vláde SR, nie naopak.

​Andrej Danko komunikoval už aj s ministrom Lajčákom a vyzval ho, aby si svoje stanovisko odkomunikoval s predsedom strany Smer-SD, Robertom Ficom. "Verím, že dospejeme ku kompromisnému riešeniu, ktorého výsledkom bude, že Slovensko dá najavo to, že hoci tento pakt nie je právne záväzný, nechce byť ani politicky viazané s týmto dokumentom, tak ako iné štáty EÚ," dodal Danko.  

Dôvodom je, že z hľadiska obsahu aj napriek pozitívnym častiam, nie je akceptovateľný. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy