Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prezident Kiska stratil morálne právo zvoliť ústavných sudcov. Za krízu môže on, tvrdí Smer-SD
Zdielať na

Prezident Kiska stratil morálne právo zvoliť ústavných sudcov. Za krízu môže on, tvrdí Smer-SD

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady a kompetentné inštitúcie majú dostatok času na zvolenie vhodných kandidátov na post ústavných sudcov, uviedol prezident Andrej Kiska s tým, že podľa jeho názoru je na Slovensku aj dostatočný počet kvalitných ľudí, ktorí by mohli túto funkciu zastávať. Prezident ale podľa strany Smer-SD stratil morálne právo rozhodovať o budúcich ústavných sudcoch.

Prezident Andrej Kiska si do paláca pozval tri vplyvné ženy. Riešili spolu budúcnosť ústavného súdu, a to koho by rady videli na lukratívnych postoch v Košiciach.

Prezident pripomenul, že noví sudcovia budú obliekať taláre najbližších dvanásť rokov, a je preto potrebné zvoliť morálne a odborne zdatných uchádzačov. Slovensko čaká vo februári budúceho roka veľká výmena ústavných sudcov, keď sa ich vymení deväť z celkového počtu 13, vrátane predsedu. "Je dostatok času na to, aby poslanci Národnej rady SR dokázali vybrať vhodných uchádzačov. Navyše stále máme dostatok odborníkov v právnej obci na to, aby vedeli vybrať až 18 kandidátov," uviedol Kiska.

"Vždy som optimista a verím, že tí, ktorí sú vysoké morálne a odborné autority, sa do toho boja pustia," povedala predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková. Predsedníčka Najvyššieho súdu nevylúčila, že by to skúsila aj sama. "Nič nevylučujem, zatiaľ to nemám tak dobre premyslené, aby som vám mohla jednoznačne odpovedať," povedala predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová.

Podľa jeho názoru neexistuje dostatočný argument niektorých poslancov, ktorí by spochybňovali nedostatok času alebo nedostatok personálnych kvalít. "Nominácie sa uzatvoria 7. januára budúceho roka, to je dosť času na rokovania, rozhovory či dohody," pripomenul Kiska. Podľa prezidenta je Ústavný súd poslednou zárukou spravodlivosti na území Slovenskej republiky, a aj preto by mal byť obsadený nezávislými odborníkmi z právnej obce. "Práve na ústavný súd sa ľudia obracajú, ako na poslednú možnú inštitúciu. Musí byť preto garanciou spravodlivosti a čestnosti," doplnil Kiska.

Stále ešte hrozí aj to, že koalícia napokon súčasným sudcom predĺži funkčné obdobie. V tom prípade by už zrejme z kandidátov nevyberal súčasný prezident. Prezident ale podľa strany Smer-SD stratil morálne právo rozhodovať o budúcich ústavných sudcoch. "V minulosti pri ich výbere flagrantne porušil ústavu a ignoroval pritom aj závery medzinárodne rešpektovanej autority, akou je Benátska komisia," uvádza v stanovisku strana Smer-SD. Reaguje tým na slová prezidenta z utorka, že poslanci Národnej rady SR a kompetentné inštitúcie majú dostatok času na zvolenie vhodných kandidátov na posty ústavných sudcov.

V stanovisku Smeru-SD sa ďalej píše, že Kiska nesie plnú zodpovednosť za krízu na ústavnom súde, ktorá traumatizovala spoločnosť. "Podľa Andreja Kisku musia ísť na ústavný súd kvalitní a čestní ľudia. On je ale tým posledným, ktorý by mal používať slovo čestnosť, keďže súd potvrdil, že s pomocou pozemkovej mafie neoprávnene obral o pozemok obyčajného človeka. Diskvalifikujú ho aj daňové a volebné podvody, z ktorých ho usvedčili daňové úrady a trestné orgány," píše Smer-SD.

Prezidenta o dostatku právnikov, vhodných na kandidátov na Ústavných sudcov presvedčovali aj zástupcovia stavovských organizácií sudcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy