Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Europoslanci tvrdia, že na Slovensku pretrváva nepriateľstvo voči novinárom
Zdielať na

Europoslanci tvrdia, že na Slovensku pretrváva nepriateľstvo voči novinárom

BRUSEL / V Európskom parlamente v utorok prezentovali členovia delegácie správu, ktorá bola súhrnom pozorovaní slovenských a maltských pomerov. Delegácia europoslancov sa na Slovensku a na Maltu vybrala po vražde novinárov, aby zhodnotila stav krajín. Na Slovensku vládne podľa nich nepriateľská atmosféra voči novinárom.

Delegácia poslancov Európskeho parlamentu, ktorá pre vraždu novinára Jána Kuciaka v septembri opätovne navštívila Slovensko, si z krajiny odniesla zmiešaný obraz. Ako v utorok členom Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci povedala vedúca delegácie Sophia in't Veld, problémy a obavy z nefunkčnosti právneho štátu pokračujú, registrujú ale aj určitý pokrok. Privítala, že tesne po návšteve zatkli podozrivých z vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, je ale podľa nej nevyhnutné identifikovať aj objednávateľa vraždy.

Europoslankyňa Monica Macovei to ale nevidí pozitívne. "Po návšteve na Slovensku som veľký pesimista, že sa niekedy podarí chytiť tých, ktorí za týmto zločinom stáli," uviedla.

Činnosť či skôr nečinnosť polície a ďalších úradov sa ocitla pod paľbou kritiky europoslancov, a to v prípade Panama Papers, únosu vietnamského podnikateľa či zneužívaním eurofondov ľuďmi prepojenými na mafiu. "Nie sme si istý, do akej miery ich úrady vyšetrujú, taký zmiešaný obraz sa nám naskytol, je jasné, že sú tam naďalej veľké problémy," povedala europoslankyňa Sophie In´t Veldtová.

Holandská europoslankyňa z liberálnej frakcie tiež konštatovala, že na Slovensku pretrváva nepriateľské prostredie voči novinárom. Spomenula pritom aj nedávne, podľa nej urážlivé vyjadrenia expremiéra Roberta Fica na adresu novinárov. Vláda by sa podľa nej mala od takýchto vyjadrení dištancovať, aby mohli novinári pokojne a bezpečne robiť svoju prácu. "Na Slovensku je nepriateľské nastavenie voči novinárom,“ vyhlásila.

Proti týmto tvrdeniam sa postavila europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD), podľa ktorej na Slovensku vládne sloboda tlače, hoci priznala, že niektorí politici majú s novinármi rozpory. "Ide však o rozpory, nie o útoky,“ zdôraznila Beňová a dodala: "Správa Európskeho parlamentu by nemala implikovať podozrenia, ktoré sa nezakladajú na aspoň jednom overenom fakte, že či polícia alebo súdy, alebo politická reprezentácia je prepojená s organizovaným zločinom."

Podľa Sophie in't Veld si delegácia europoslancov na Slovensku všimla aj kauzu únosu vietnamského občana a prítomnosť prokremeľského motorkárskeho klubu Noční vlci, pričom v oboch týchto prípadoch sa objavuje meno bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Spomenula aj podozrenia zo zneužívania európskych agrodotácií na východnom Slovensku, na ich čerpanie však už podľa nej dohliada Rozpočtový výbor EP. Europoslankyňa konštatovala aj pozitíva a snahy zlepšiť systém právneho štátu na Slovensku. Spomenula pritom nové pravidlá na menovanie šéfa polície či ústavných sudcov, ktoré by mali priniesť väčšiu transparentnosť. Na záver informovala, že záverečné uznesenie o Slovensku by mal EP prijať na jar budúceho roku.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy