Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zeman uistil Babiša, že ak by padol kabinet, zostavením vlády by ho poveril znova
Zdielať na

Zeman uistil Babiša, že ak by padol kabinet, zostavením vlády by ho poveril znova

PRAHA / Prezident Miloš Zeman sa v pondelok stretol na zámku v Lánoch s predsedom vlády Andrejom Babišom. Hovorili spolu o politickej kríze, ktorý vypukla po zverejnení informácii o synovi premiéra. Zeman uistil Babiša, že pokiaľ by došlo k pádu jeho kabinetu, tak ho zostavením vlády poverí znova.

Podľa Andreja Babiša vláda funguje a nie je žiaden dôvod, aby padla, uvádza portál iDnes.cz. "Niektorí ľudia neakceptujú to, že vo voľbách prehrali," povedal premiér na tlačovej konferencii. 

​Premiér tiež zopakoval, že média v kauze jeho syna klamú, nechystá sa však brániť súdnou cestou. Zdôraznil tiež, že sa stretol v poslednej dobe so svojim synom viackrát a nie je teda pravda, že ho videl naposledy na svojej svadbe pred rokom a pol, ako uvádzajú média. 

Babiš nakoniec vyslovil prianie, aby sa novinári k jeho synovi správali ohľaduplne. Teraz by sa podľa neho malo čakať na výsledky vyšetrovania. 

​Skryte natočená reportáž s Babišom mladším vyvolala pred týždňom veľký rozruch na politickej scéne. Babiš junior v nej obvinil spolupracovníkov svojho otca, že ho neprávom držali na ukrajinskom Kryme. Babiš chcel, aby jeho syn Česko opustil pre kauzu Čapí hnízdo, v ktorej obaja čelia obvineniu. 

Sám premiér ale také obvinenia odmieta. Jeho syn podľa neho trpí schizofréniou a musí byť pod neustálym dohľadom. Babiš mladší ale tvrdí, že jeho otec klame.  

Objasnenie kauzy očakáva nielen verejnosť, ale aj samotný prezident Miloš Zeman či opoziční politici, ktorí premiéra vyzvali k rezignácii. Predseda snemovne Radek Vondráček už podľa očakávania zvolal zvláštnu schôdzu k návrhu o vyslovení nedôvery na piatok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy